In Scrisoarea pastorala trimisa cu ocazia Pastelui din acest an, Excelenta sa, Petru Gherghel, episcop de Iasi, indeamna credinciosii la incredere in marea iubire a lui Dumnezeu si la curajul de a da marturie in mod public despre aceasta incredere: „Celebrând cu bucurie misterul mortii si invierii Domnului, ne indreptam cu mare incredere, toti impreuna, spre Cristos, cel care, iubindu-ne, ne-a iubit pâna la sfârsit, indemnati de cuvintele ingerului, care ne vesteste si noua ca Isus e viu, asa cum avea sa le spuna femeilor sfinte la mormânt: Nu va inspaimântati! Il cautati pe Isus Nazarineanul cel rastignit? A inviat, nu este aici! Iata locul in care il pusesera! (Mc 16,6). Primind de la inger aceasta marturie si convinsi de acest mister al invierii, trebuie sa alergam si noi asa cum au facut femeile sfinte, spunând cu insufletire fratilor nostri marea bucurie ca Isus a inviat cu adevarat”.

Biserica Catolica celebreaza in zilele de joi, vineri si sâmbata, 2 – 4 aprilie 2015, triduum-ul pascal, patima si moartea Domnului nostru Isus Cristos, cel care si-a dat viata pentru rascumpararea noastra. Va urma apoi marea sarbatoare a Pastelui, duminica, 5 aprilie, când vom celebra cu mare bucurie triumful Domnului nostru Isus Cristos asupra mortii, prin glorioasa sa Inviere.

In zilele premergatoare Pastelui, pâna sâmbata la amiaza, preotii sunt disponibili la scaunul de spovada, pentru ca toti credinciosii sa se poata reconcilia cu Dumnezeu si sa intâmpine cu suflet curat sarbatoarea Invierii.

PUBLICITATE

Joi, de la ora 10.30, toti preotii, in jurul episcopului, au participat la Iasi la Liturghia crismei (a uleiurilor), in catedrala „Sfânta Fecioara Maria, Regina”. In cadrul celebrarii s-au sfintit uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi si crisma (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preotilor, consacrarea altarelor etc.). Preotii si-au reinnoit fagaduintele din ziua hirotonirii. Tot joi, seara, in toate parohiile s-a celebrat Sfânta Liturghie In coena Domini, in care s-a comemorat instituirea Sfintei Euharistii si a Sfintei Preotii. La aceasta Sfânta Liturghie, preotul a spalat picioarele a douasprezece persoane, in amintirea gestului plin de iubire si de umilinta pe care la facut Isus. Tot joi, pâna la miezul noptii, credinciosii au avut posibilitatea de a sta in adoratie in fata Sfântului Sacrament.
Vineri, zi de post si abstinenta, nu se va celebra Sfânta Liturghie. In schimb, seara, de la ora 18.00, va avea loc ritul venerarii Sfintei Cruci. Toate aceste celebrari pregatesc marea Sarbatoare a Invierii Domnului.

In Biserica „Ss. Petru si Paul”, ceremoniile prilejuite cu ocazia acestui mare moment de har al Pastelui vor incepe sâmbata, 4 aprilie, la ora 21.00. La sfârsitul sfintelor celebrari, in jurul orei 23.00, va porni procesiunea cu lumânarea pascala pe strazile din jurul bisericii. Procesiunea se va desfasura pe urmatorul traseu: plecarea de la biserica „Ss. Petru si Paul”, apoi strada Mihai Viteazu, strada Nicolae Balcescu si cu revenire pe lânga Casa de Cultura pâna la biserica, unde va avea loc incheierea procesiunii si a sfintei Liturghii a invierii Domnului Cristos. Dupa procesiune, in biserica vor fi binecuvântate alimentele pascale.

La aceasta celebrare din Noaptea de Pasti, cea mai importanta din an, sunt asteptati toti credinciosii, copii, tineri si adulti, pentru a primi lumina si bucuria celui inviat.

Pe siteul Decanatului de Bacau, www.decanatcatolicbacau.ro, precum si pe www.ercis.ro, pot fi urmarite in direct, audio si video, toate celebrarile de catre toti cei care nu pot participa fizic la slujbele religioase.

Cu ocazia sarbatorilor pascale, preotii din Decanatul de Bacau, in frunte cu pr. paroh si decan Isidor Dâsca, adreseaza tuturor credinciosilor din orasul nostru si tuturor oamenilor de bunavointa salutul plin de bucurie si de speranta: „Sarbatori fericite! Cristos a inviat!”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ