Bacauanii par sa aiba parte de cea mai anevoioasa iesire din criza financiara, dintre toti românii. Dovada in acest sens stau o multime dintre indicatorii economici de baza, printre care si faptul ca salariile bacauanilor vor avea cea mai redusa crestere fata de anul trecut din intreaga tara, de numai 41 de lei, dupa cum estimeaza Comisa Nationala de Prognoza. Colegi de suferinta ne sunt bihorenii si cei din Alba, unde vor fi cresteri asemanator de mici, de 46, respectiv 50 lei.

Bacauanii nu sunt insa si cel mai prost platiti din tara, fiindca salariul mediu net este estimat in anul 2014 la suma de 1.369 lei, in vreme ce in anul 2013 a fost de 1.328 de lei. In Regiunea Nord-Est, unde cândva am detinut sefia la indicatorul salarial, suntem pozitionati peste media zonei, dar sub câstigul mediu net din judetul Iasi, care va fi de 1.538 lei, fata de 1.455 lei in anul 2013.

Pe locul 3 in regiune se afla Suceava (1.273 lei), urmat de Vaslui (1.261 lei), Neamt si Botosani, la egalitate, cu 1.245 lei. La nivel national, Bacaul se afla cam pe la mijlocul celei de-a doua parti a clasamentului salarial. Cele mai mari salarii sunt in judetul Ilfov (2.244 lei) si in Bucuresti (2.470 lei).

Explicatiile privind estimarile proaste privind salariile bacauanilor sunt legate de climatul economic defectuos al zonei.

“Economia nu merge, locurile de munca sunt putine si prost platite. Nu mai avem industrie, dar in schimb avem mult comert, unde nu se dau salarii prea bune. Multi angajati au câte doua locuri de munca si la fiecare contracte partiale de munca, fapt ce se reflecta in statistici si trage cifrele in jos. Totodata, este important ca atunci când in zona apar investitori straini, cum este firma turceasca de la soseaua de centura, sa se foloseasca forta de munca locala, pentru ca si numarul bacauanilor care beneficiaza de banii investiti sa fie cât mai mare”
Martin Fartade, liderul Cartel Alfa, filiala Bacau.

Unii ar spune ca e bine si asa, câta vreme salariile cresc in prognoze, dar sa nu uitam ca, in realitate, bacauanii au fost singurii din tara care in ultimii ani au avut salarii in permanenta scadere.
[HIDEPOST]
Acest lucru este reflectat de datele Institutului National de Statistica, unde se face diferenta dintre estimarile Comisiei Nationale de Prognoza si ceea ce s-a intâmplat efectiv in realitate. Daca scaderea salariala s-a oprit sau nu se va vedea in saptamânile urmatoare, când Institutul de Statistica va da publicitatii datele din decembrie, cele mai relevante in privinta celor intâmplate in realitate. In luna septembrie 2009, la circa un an de la aparitia primelor semne ale crizei financiare, salariul mediu net obtinut de bacauani era de 1.276 lei, insa in septembrie 2012, acesta scazuse cu 40 de lei (3%), ajungând la suma de 1.236 de lei, dupa cum arata datele publicate de catre Institutul National de Statistica.

Situatia era explicata de Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, prin faptul ca “au venit din ce în ce mai putini investitori. Este o legislatie putin atractiva pentru ei, precara, interpretabila si neaplicabila”.

Asadar, daca in estimarile viitorului salarial stam prost, când privim in urma si comparam, vedem ca in realitate stam dezastruos.
[/HIDEPOST]