20 iulie 2024
Zona zeroEu știuCele mai bogate cluburi de fotbal din Europa

Cele mai bogate cluburi de fotbal din Europa

In momentul de fata, fotbalul nu mai este un simplu sport iubit de fani din intreaga lume, ci un adevarat business in care se invart sume colosale.

Bugetele celor mai mari cluburi din Europa se invart in jurul a sute de milioane de euro, iar patronii nu se zgarcesc deloc atunci cand vine vorba de sume de transferuri sau salarii platite jucatorilor-vedeta.Iti expun in continuare un top al celor mai bogate cluburi din fotbalul european, conform ultimelor date raportate:

Real Madrid

Primul club care deschide aceasta lista este Real Madrid, cu un buget din venituri de 831.4 milioane de euro raportat la finele anului trecut.

Clubul este condus de managerul Florentino Perez, insa staff-ul de conducere are 12 membri, Perez fiind Presedinte al Clubului. Potrivit datelor raportate de Forbes, averea lui Florentino Perez s-ar situa la 2.6 miliarde de dolari.

Cum a facut Perez bani? A detinut o firma de inginerie si constructii civile inca din 1997, iar in momentul de fata mai detine aproximativ 13.5% din acea companie, Grupo ACS.

Perez a fost ales presedinte al lui Real Madrid in anul 2000. Cum s-a intamplat asta? A izbucnit o adevarata mega-campanie, anuntand transferul lui Figo de la marea rivala Barcelona.

Dupa acel pas, Presedintele Realului a inceput o adevarata campanie de transferuri la clubul pe care l-a prezidat, aducand staruri internationale precum David Beckham sau Zinedine Zidane, formand ceea ce s-a numit “echipa galacticilor”.

Manchester City

Foarte aproape din punct de vedere al bugetului si al veniturilor sta Manchester City, cu 825.9 milioane de euro, iar pe meciurile acestei echipe poti paria intotdeauna la agentia Unibet, iar prin intermediul unui cod bonus valabil la Unibet vei putea incasa si un bonus avantajos.

Britanicii au castigat tripla anul trecut, avand o echipa fantastica si un stil de joc aproape fara defect.

Se vede ca s-a investit masiv in Manchester City, clubul fiind preluat de gigantul Abu Dhabi Group in 2008, iar investitiile uriase au dat rezultate.

Acest investitor este condus de magnatul Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, membru al familiei regale din Abu Dhabi si vicepresedintele Emiratelor Arabe Unite.

Abia in 2011 City a reusit sa se califice in Champions League si a castigat si FA Cup, dovedind ca a meritat investitiile facute. Anul urmator, cetatenii au castigat Premier League dupa 44 de ani.

Dar investitiile nu au fost lipsite de controverse, deoarece City a fost in mijlocul unui scandal privind fair-play-ul financiar, primind 30 de milioane de lire din Emiratele Arabe Unite, de la o alta entitate decat sponsorul principa, aceasta fiind doar una dintre cele 115 dintre acuzatiile aduse impotriva clubului.

Paris Saint-Germain

Cu o cifra de afaceri de 801.8 milioane de euro, PSG este de departe cel mai bogat club din prima liga franceza si unul dintre cele mai bogate din Europa.

Qatar Sports Investments este actionar majoritar la PSG incepand cu 2011, detinand 87.5% din actiunile clubului, in timp ce Arctos Partners detine restul de 12.5%.

Q.S.I este o companie sustinuta de catre guvernul din Qatar, asadar s-ar putea deduce faptul ca PSG are actionariat majoritar de stat, chiar daca dintr-un alt stat si nu cel francez.

Nici PSG nu a fost ferita de scandaluri. Dupa ce au fost cheltuite miliarde de dolari pe transferuri au aparut diferite acuzatii privind incalcarea regulilor de fair-play financiar, fiind investigati in mai multe randuri de comisiile de specialitate din partea UEFA.

Barcelona

Barcelona are o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro raportata anul trecut. Clubul este sponsorizat de fani, denumiti “socios”. Are aproximativ 140.000 de sustinatori care contribuie la bugetul clubului, multi dintre ei din familii catalane instarite.

Presedintele clubului este Joan Laporta, a carui avere este necunoscuta. El este de profesie avocat, a avut o firma mare de avocatura care avea contracte de consiliere cu multe companii de varf din Spania. Laporta a fost ales Presedinte al Barcelonei in 2001, mandat pe care l-a exercitat pana in 2010, iar acum a fost reales presedinte.

O investitie majora a fost in renovarea arenei Camp Nou, proiect de 1 miliard de dolari. Totodata, clubul a fost destabilizat si financiar si din punct de vedere al imaginii odata cu plecarea lui Messi, starul acestei echipe.

Manchester United

Cifra de afaceri a clubului Manchester United este de aproximativ 780 de milioane de euro. In anul 2003, Glazers a cumparat prima transa de actiuni la Manchester United, platind 9 milioane de lire pentru 2.9%.

In anul 2005, Glazers detinea deja 75% din actiunile clubului, cumparand in mai multe transe pentru sume considerabile prin intermediarul Red Football Company. In urmatorii ani, s-a ajuns ca familia Glazers, prin Red Football Company sa ajunga actionar majoritar cu 98.5% la Manchester United.

In 2023, 25% din actiuni au fost vandute catre Ineos, un alt gigant din lumea sportului.

S-au cheltuit, dar s-au si incasat milioane de euro pe transferuri, unul dintre cele mai celebre transferuri fiind plecarea lui Cristiano Ronaldo la Real Madrid.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri