29 martie 2024
EconomieCel mai tânar agricultor din Beresti - Tazlau

Cel mai tânar agricultor din Beresti – Tazlau

Andrei Octavian Stan: „Declinul industriei m-a speriat, asa ca am ales satul”

Are doar 29 de ani, e casatorit si deja tatal unul copil de trei anisori. A ales agricultura. S-a stabilit in satul natal, la Beresti – Tazlau, si, ajutat de parinti, acum cultiva hectare intregi de grâu, rapita, porumb si floarea soarelui.

Numele lui este Andrei Octavian Stan si a devenit, intr-un timp foarte scurt, cel mai tânar agricultor din Beresti – Tazlau. Este mândria satului. Toata lumea vorbeste despre el si il prezinta ca pe un adevarat investitor. Cu toate acestea, el e modest, usor timid, dar increzator in fortele proprii.



A teminat Liceul „Henri Coanda” din Bacau, iar in 2009 si Facultatea de Energetica Industriala. Pentru ca a simtit inca de atunci inclinatia sa spre agricultura, a urmat si un master la Facultatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi, pe specializarea producerea de samânta si material roditor. „Declinul industriei locale m-a speriat, asa ca am ales sa vin la tara. Parintii mei au migrat si ei de la oras spre satul natal. Ne-am stabilit cu totii aici, in Beresti – Tazlau. Aveam deja, in 2009, doua tractoare si ceva pamânt arendat. Am crezut inca de atunci ca aici imi este viitorul. Poate ca e greu, dar eu sunt optimist”, ne-a spus, sigur de el, Andrei.

Prin finantari europene si-a extins afacerea

L-am intâlnit intr-o zi de toamna, chiar pe ogor. Am mai aflat de la el ca prin masura 1.4.1 a accesat fonduri pentru fermele de semisubzistenta pentru a-si mari afacerea, iar in 2012, prin masura 1.2.1, a depus dosar de finantare pentru modernizarea exploatatiilor agricole, prin care, anul acesta a reusit sa-si mai achizitionez un tractor de 64.000 de euro, mult mai performant si de o capacitate mai mare, cu tot cu accesorii – semanatoare, disc, combinator, pluguri reversibile, instalatie de erbicidat, masina de fertilizat, inclusiv incarcator frontal. Asa ca si-a incercat din nou norocul, de data aceasta pe o arenda mai mare, de 50 de hectare, pe care a cultivat grâu, rapita, porumb si floarea soarelui.

„A fost un an agricol bun, ca productie, numai ca preturile sunt foarte mici, fiind impuse de traderii de cereale. Ei sunt singurii care fac profituri in acest domeniu.”
Andrei Octavian Stan, agricultor Beresti – Tazlau

Lupta cu traderii de cereale

De fapt, asta e marea lui suparare – traderii – , la fel ca si a celorlati agricultori din judetul Bacau, dar si din tara, care incearca sa supravietuiasca din agricultura. „Ei manipuleaza pretul când productia este foarte buna. Totul, in detrimentul fermierilor, care sunt obligati sa-si vânda productia chiar din câmp, la preturi impuse de ei, pentru ca nu dispun de silozuri autorizate in care sa stocheze recolta.

Asa ca traderii au o mare marja de manevra in manipularea preturilor”, a mai explicat suparat tânarul agricultor. Dar nu renunta. Spera ca lucrurile sa se mai reglementeze si, mai ales, ca subventia la hectar sa creasca. „Acum avem cam 160 -170 de euro/ha, iar in Ungaria sau Polonia este 300 de euro/ha. Macar sa ajungem si noi ca cei din Uniunea Europeana. Insa nu disper. Simt ca agricultura româneasca este, totusi, pe un trend bun. Si cred ca poti trai si numai din agricultura, insa cu o conditie: sa-ti placa”, a conchis Andrei Octavian Stan. Ce isi doreste in viitor? Nimic mai simplu pentru el: sa-si extinda afacerea, pe un capital mai mare, pentru un trai decent. Noua ne-a oferit, in jumatatea de ora cât am stat de vorba, o adevarata lectie de viata. Viata unui tânar care a ales sa munceasca in tara lui, fara a fi atras de mirajul strainatatii. Chair daca, la un moment dat, a avut si aceasta tendinta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri