In perioada 1 iunie 2014- 30 martie 2015, Asociatia Oblio va beneficia de prezenta a 4 voluntari din Turcia, Georgia, Italia si Republica Moldova. Cei 4 tineri au sosit cu inima deschisa, prin intermediul Serviciului European de Voluntariat (SEV sau EVS – European Voluntary Service), un program al Comisiei Europene. SEV permite tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani sa desfasoare stagii de voluntariat pentru perioade de la cateva saptamani pana la 12 luni in organizatii dintr-o alta tara decat tara lor de resedinta, de regula tari din cadrul UE, insa si alte tari partenere in acest program.

In Romania, programul ErasmusA este gestionat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) , iar Asociatia din Miron Costin este prima din cadrul ong-urilor din Bacau care reuseste sa implementeze un proiect cu voluntari SEV („Get Involved in Education”- „Implica-te in educatie”) finantat de autoritatea sus mentionata.

SEV aspira la dezvoltarea coeziunii sociale, a solidaritatii, tolerantei si intelegerii reciproce intre tinerii europeni, totodata promovand cetatenia activa. Dincolo de participarea la proiecte venite in sprijinul comunitatilor locale din tarile gazda, SEV este in primul rand un serviciu de invatare adresat tinerilor europeni: prin intermediul experientelor de invatare non-formala, acestia isi imbunatatesc sau capata competente pentru dezvoltarea lor personala, educationala si profesionala, cat si pentru mai buna lor integrare sociala. Voluntarii deprind noi abilitati si invata limba tarii care ii gazduieste, descoperind in acelasi timp alte culturi.

PUBLICITATE

Activitatile Asociatiei Oblio vor capata, pe langa caracterul mereu divers, creativ, in urmatoarele luni si valente internationale. Tinerii voluntari SEV vor transmite nu doar valorile culturale, artistice ale tarilor de provenienta, dar vor promova si valorile voluntariatului, atat de necesar in devenirea personala, in optimizarea sanselor comunitatii de a avea cetateni implicati si responsabili. Comunicarea in limba engleza si romana va consolida eforturile Asociatiei Oblio de a optimiza abilitatile copiilor in acest domeniu.

Una dintre valentele fundamentale ale voluntariatului este legata de dublul sens al fiecarui demers intreprins: fiecare voluntar ofera comunitatii parte din timpul sau, din abilitatile sale, din valorile si experienta sa, iar comunitatea ii ofera posibilitatea de a si le manifesta, dar si respectul si aprecierea cuvenite. Exemplul tinerilor SEV de la Asociatia Oblio nu face decat sa transmita, inca o data, ca cel mai pretios dar este omul si ca o comunitate nu poate deveni mai buna decat daca oamenii care ii apartin devin, mereu, mai buni!

Tinerilor voluntari SEV Nur Uludag (Turcia), Ledi Okroshiashvili (Georgia), Romeo Pedone (Italia), Gokhan Aksancar (Turcia) le uram un cald „Bun venit!” in comunitatea locala. Studiile de pedagogie absolvite ii recomanda pe acestia in participarea lor la Scoala Internationala de Vara de la Oblio si le asigura parintilor certitudinea ca si anul acesta, copiii lor vor avea parte de un program interesant, variat si, mai ales, multicultural!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ