– cimitirul Sarata II, administrat de Primaria Bacau, este trecut in acte la Directia Baze Sportive – deschis vara trecuta, cimitirul are deja ocupata o zecime din capacitate

Intri pe poarta si te intâmpina miros de iarba proaspat tunsa, ronduri cu flori, alei strajuite de stâlpi de iluminat, muncitori care ingrijesc atent spatiul verde. O intindere enorma de teren, unde prima oara impresioneaza vastitatea spatiului, ordinea, linistea, dar si lipsa oricarui copac. Undeva spre stânga se zareste un pâlc de cruci, aproape ingropate intre coroane cu flori. Doar asa realizezi deplin ca te afli in cel mai nou cimitir al Bacaului, numit Sarata II. E amplasat undeva pe la capatul de nord al pistei aeroportului, cu acces din drumul care leaga orasul de comuna Sarata. E singurul cimitir din oras care se afla in administrarea Primariei Bacau. Celelalte au fost concesionate unei firme private, careia ii expira contractul in curând, dar pe care probabil il va reinnoi. Evident, cimitirul nu are cum sa iste sentimente pozitive. Dar e un soi de rau necesar. Oamenii se nasc si mor, si se pare ca mor mai des decât se nasc, de unde si sporul negativ din aceste vremuri, când populatia e tot mai imbatrânita.

Cimitirul Sarata II a fost o necesitate pentru oras, intrucât in celelalte cimitire e aglomeratie mare, iar situatia chiar incepea sa devina critica. De exemplu, in vechiul cimitir Sarata, ca si in altele, mai sunt foarte putine locuri. In unele morminte sunt chiar si trei decedati, iar in cavouri sunt si zece. Sarata II a fost deschis in vara anului trecut. Insa de atunci numai 74 de morminte au fost ocupate de “chiriasi”, din totalul de 10.624 de locuri. Ce-i drept, peste alte o mie de locuri au fost deja contractate, astfel ca se poate spune ca o zecime din cimitir deja s-a umplut.

Amenajarile, inclusiv capela, sursa proprie de apa si tot ce se vede acolo au costat aproape sase milioane de lei. In celelalte cimitire din Bacau, un loc de veci se vinde in prezent, in medie, cu 5.000 de lei, dar pretul variaza mult in functie de “amenajari”. In plus, fiecare proprietar trebuie sa isi achite taxa anuala pentru intretinerea locului de veci detinut, indiferent ca acesta este ocupat sau liber.

In schimb, Sarata II este mult mai accesibil ca pret. Un loc contractat pentru sapte ani costa doar 200 de lei, iar pentru 25 de ani costa 300 de lei. Se mai adauga o taxa anuala de intretinere, de 30 de lei. “Cimitirul este destinat oricarui cult religios. Exista si o componenta sociala, de aceea preturile sunt relativ mici. De exemplu, de curând au fost inmormântati aici cei care zaceau la morga spitalului judetean si nu ii revendica nimeni, in general oameni sarmani. Noi insa nu asiguram serviciile de inhumare, pentru ca ar fi fost costisitor, de aceea fiecare vine cu preotul si cu muncitorii care fac cele necesare inhumarii”, a spus un reprezentant al Primariei. De mentionat ca un loc de veci se obtine aici cu o cerere, insotita de dovada ca solicitantul nu mai detine si alt loc, iar odata obtinut, locul de veci nu se poate vinde, ci doar transmite prin mostenire.
Peste drum de poarta Cimitirului Sarata II a fost inaugurata in 2014 si este functionala capela cu hramul “Schimbarea la fata”, unde au loc slujbe periodice.

In jurul capelei se va construi Centrul Social-Filantropic “Ovidenia”, ce va cuprinde un centru de zi pentru copiii cu parinti plecati în strainatate, un adapost de noapte pentru oamenii strazii, o cantina si o brutarie sociala, precum si cabinete medicale de cardiologie, psihiatrie, stomatologie sau pediatrie. Deocamdata, acolo mai este functional si un magazin de pompe funebre, inclusiv monumente funerare. Consiliul Local a aprobat si extinderea cu 23 de hectare a noului cimitir.
Iar pentru ca organigrama Primariei nu prevedea un compartiment special destinat administrarii cimitirelor, Sarata II a fost trecut in documente ca apartinând Directiei de Baze Sportive. Mens sana in corpore sano…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ