Ei sunt cei care ramân mereu in umbra. Nu urca la tribuna, atunci când au loc festivitati, nu li se iau interviuri, nu sunt intrebati daca le este greu sau usor. Asistentii sociali, caci despre ei este vorba, lucreaza cu cei mai saraci si mai napastuiti dintre semenii nostri. Bacaul se poate lauda cu un proiect unic in tara, derulat cu UNICEF, cu primul centru de recuperare pentru copiii cu handicap din Moldova, cu primul centru destinat autistilor, cu primul serviciu de ingrijiri la domiciliu si alte modele de buna practica. Dar toate acestea nu erau posibile fara asistentii sociali, fara efortul si rabdarea lor.

Nu e deloc comod sa te intâlnesti in fiecare zi cu suferinta, cu bolile, cu revolta. Una e sa lucrezi cu hârtii – chiar daca asta presupune sa aduni, sa scazi, sa faci comparatii, prognoze – si altceva sa privesti in ochi o mama doborâta de nenorociri, cu fata arsa de lacrimi, care asteapta de la tine salvarea, minunea sau patru copii flamânzi, speriati, care se inghesuie unul in altul, intrebându-se ce va urma dupa ce i-ai luat din casuta lor, strâmba si friguroasa. Asistentii sociali sunt cei care se duc sa negocieze cu tatal betiv, cu bunicii batuti sau cu mama refugiata la concubin. Negociaza soarta copiilor.

Ar trebui sa ramâna in familie, Conventia ONU spune ca au dreptul la o familie, dar oare e bine asa? Asistentul social e obligat sa-si asume raspunderea: e vorba despre viata si sanatatea acestor pusti, despre destinul lor. Copiii vor la bunici, dar oricând se poate intâmpla o tragedie. Asistentul social se roaga de primar sa-i ajute, de politist sa-l supravegheze pe tatal agresiv, pe medic sa urmareasca starea copiilor.

PUBLICITATE

Reactiile sunt anemice. Schematic, asa arata munca unui asistent social care, la sfârsitul lunii, se alege cu 1.200 de lei. Tocmai din cauza ca e o munca foarte grea, multi dezerteaza si decid sa faca asistenta sociala in strainatate. Altii ramân aici, cu saracii si nefericitii nostri. O data pe an, in martie, are loc un eveniment – Gala CNASR – care le este dedicat si in care munca lor este evaluata si premiata. Atunci urca pe scena si sunt aplaudati. Pentru a trai bucuria acelei seri au nevoie de un singur lucru, care e usor de daruit: votul vostru.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Profesia plătită(de asistent social) implica decizia în baza dovezilor existente in momentul evaluării deciziei balansate ( pro și contra cu dovezi pe toate planurile : copii, membri de familie, etc) cu privire la ce e mai optim pt copil pt dezvoltare.
    Sa nu cădem în patetic și victimizare ca angajați plătiți. Asistenții sociali sunt plătiți și șefii lor trebuiesc implicați formal și legal în deciziile delicate sau supervizorii clinici pe partea practic/clinică caee duc la decizii de viată ale copiilor.
    Insignele, steagurile și banderolele ar ajuta procesul decizional pt clienți sau ar impulsionamotivarea asistenților sociali plătiți sa facă munca peste ceea ce e de așteptat profesional?

    I wonder….

LĂSAȚI UN MESAJ