Un intreprinzator bacauan, inventator de meserie, are o idee de afacere care presupune ca muntele de fosfogips de la Amurco sa dispara, asa cum promisesera autoritatile locale acum câtiva ani. Neculai Constantinescu sustine ca a primit comenzi certe de la fermierii din Republica Moldova care vor 120.000 de tone de fertilizator agricol rezultat din prelucrarea fosfogipsului, iar un intreprinzator din Cluj doreste 100 de tone pe zi din acelasi produs.

Bacauanul nu poate semna contractele pentru ca Primaria Bacau refuza sa-i dea halda. „Am formulat o solicitare primariei inca din luna februarie prin care anunt intentiile mele. Nu doresc terenul de sub halda. Am comenzi pe care doresc sa le onorez si as putea crea si locuri de munca. M-au dus cu vorba pâna acum”, povesteste bacauanul. Acesta spune si ca Primaria Bacau sustine ca halda nu-i apartine, desi acest lucru nu e confirmat de societatea Amurco.

Intr-un raspuns remis lui Neculai Constantinescu in luna septembrie se arata ca „proprietarul de drept al haldei de fosofogips este Unitatea Administrativ-Teritoriala Municipiul Bacau”. Acest lucru este negat de administratorul public, Leonard Padureanu. Spusele sale sunt intarite de cele ale fostului viceprimar, actual senator, Dragos Luchian. „Intentia a fost una buna. Noi am facut demersurile la acel moment, am facut un precontract de preluare a haldei, cu o clauza suspensiva, aceea ca sa se implementeze proiectul european pe POS Mediu. Nu puteam accesa finantarea fara a trece terenul si halda la primarie. Ceva s-a intâmplat la Ministerul Mediului si proiectul a picat”, a declarat Luchian.

PUBLICITATE

Vestea buna este ca, dupa analizele facute de Constantinescu, halda nu este atât de radioactiva pe cât se credea. Chiar si cu toate argumentele, deocamdata autoritatile nu i-au dat omului o solutie.
Societatea Amurco este in insolventa inca de anul trecut, lichidator judiciar fiind Sierra Quadrant. Fostii angajati au de recuperat 2,8 milioane de lei de la societate.

„Terenul si halda ne apartine pentru ca a venit prin donatie pentru a finanta un proiect european. Am vrut sa-l acoperim cu mâlul provenit de la decolmatarea insulei si apoi cu verdeata. Pentru ca finantarea europeana a picat, terenul a revenit, cu tot cu halda la Amurco.”
Leonard Padureanu administrator public

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. hatisurile birocratiei din romania ! de la ana la caiafa si invers ! tara de nebuni. daca e vorba de plic format a4. omul trebuie sa aiba mai multe plicuri …se face postas pentru cateva zile si halda o sa fie a lui…

  2. Mah, halda o iau eu si dau voie, chiar de maine, sa vina soferii cu basculantele sa incarce si sa le duca unde-or vrea, pt ingrasamant sau orice altceva. Doar sa nu uite sa treaca si pe la mine, sa achite cate 50 lei de fiecare incarcare. Bogat ma fac, fara sa fac nimic. Cam asa si nenea asta…

    Una peste alta, ia priviti aici: http://www.contributors.ro/economie/un-exemplu-al-costurilor-de-mediu-asociate-industrializarii-comuniste-haldele-de-fosfogips/

    De remarcat informatia ca acest fosfogips contine cantitati importante de “pamanturi rare”, posibila sursa de venituri consistente pt generatiile viitoare.

    Una peste alta, pt reducerea la minim a radiatiei emanate, e suficienta stabilizarea acestor depozite de fosfogips cu un mic strat de pamant deasupra (de exemplu cel escavat de la insula), ele fiind deja stabilizate prin efectul de conglomerare de-a lungul anilor.
    Incarcarea in basculante pt transportarea in alte locuri ar avea efect invers, ridicand in atmosfera praful acela nu tocmai indicat de respirat.

LĂSAȚI UN MESAJ