25 aprilie 2024
EconomieCe trebuie să știi legat de concediile și indemnizațiile de asigurări sociale...

Modificări și reglementări noi!

Ce trebuie să știi legat de concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate pentru perioada Stării de Urgență

Conform Ordonanței de Urgență nr. 30/2020, care cuprinde măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, au fost modificate OUG 158/2005 și Legea 399/2005, acte normative care conțin reglementări privind modul de acordare a concediilor și indemnizațiior de asigurări sociale de sănătate, astfel:

  • Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare. Mai exact, concediul și indemnizația de carantină se acordă și persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni.
  • Certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Aceste reglementări sunt valabile pe perioada Stării de Urgență instituită prin Decretul 195/2020 și au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor.

ATENȚIE! Adeverinţa privind dovada asigurării în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii poate fi eliberată de către angajatori şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Certificatele de concediu medical acordate pentru risc maternal, în perioada stării de urgenţă, se eliberează şi se plătesc fără avizul medicului de medicina muncii. Certificatele de concediu medical eliberate în perioada Stării de Urgenţă de către alți medici decât cei de familie se depun direct la plătitorii de indemnizaţii de asigurări, fără viza medicului de familie.



Certificatele de concediu medical, eliberate în perioada Stării de Urgenţă, se pot transmite şi prin mijloace electronice  de transmitere la distanţă, astfel:

– de către medicii curanţi către persoanele asigurate;

– de către persoanele asigurate către plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (angajatori, Casele de Asigurări de Sănătate).

Formularele originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) şi 2 (roz), se depun de către persoana asigurată la plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, în termen de 60 de zile calendaristice de la data eliberării acestora.

Certificatele de concediu medical se pot acorda şi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei Stării de Urgenţă instituită prin Decretul nr. 195/2020, în următoarele situaţii:

– în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);

– pentru perioada de internare în spital;

– pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;

– situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;

– în caz de carantină;

– pentru risc maternal;

– pentru îngrijirea copilului bolnav;

– pentru asiguraţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate pentru afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară, precum şi pentru cei care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal;

– pentru asiguraţii cu afecţiuni cardiovasculare, SIDA/neoplazii/tuberculoză;

– pentru alte situații decât cele menționate mai sus, ce necesită prelungirea concediului medical de către medicii de specialitate, alții decât cei de familie;

– pentru consultațiile medicale la distanță acordate în perioada stării de urgență, potrivit prevederilor legale, în cazurile care necesită concediu medical.

 

„Pentru pacienții care au nevoie de concedii medicale în continuare insist să transmit că în termenul de 30 de zile se poate primi certificatul medical de la medicul specialist prin consultație de la distanță și prin mijloace de comunicare electronică. Auzim de la unii pacienți că «Policlinica este închisă». Nu, policlinica, adică ambulatoriul de specialitate, nu este închisă în sensul că nu lucrează deloc cu pacientul. Lucrează, dar limitat, prin mijloace electronice de comunicare. Iar atunci când medicul curant evaluează că trebuie să acorde consultația, ce nu poate fi reprogramată, atunci pacientul primește serviciul medical, respectând însă toate măsurile de protecție și circuitele diferențiate față de circuitul pentru pacientul confirmat sau cu suspiciune cu COVID 19. De aceea, în toate spitalele din județ s-au montat acele corturi de triaj epidemiologic și circuite separate.”

Dan Stoica, director executiv la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate

IMPORTANT!

Documentul care atestă ieșirea din starea de carantină instituționalizată a persoanei asigurate, necesar pentru eliberarea certificatelor de concediu medical, se solicită de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău și se poate transmite și prin mijloace electronice de transmitere la distanță. În cazul persoanelor care ies din autoizolarea la domiciliu, concediile medicale vor fi eliberate de medicul de familie, în baza declarației pe proprie răspundere a pacientului.

De asemenea, a fost majorat termenul  în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări de sănătate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate în perioada Stării de Urgenţă.

Bani pentru cadrele medicale care nu au putut să-și întrerupă activitatea pentru a sta cu copiii școlari, de la Casa de Asigurări de Sănătate Bacău.

Și dacă părinții care au ales să stea acasă beneficiază tot de o indemnizație de 75% din salariul de bază, în cazul cadrelor medicale care nu au putut să își întrerupă activitatea pentru a sta cu copiii lor pe perioada cât școlile sunt închise, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a venit cu un alt ajutor.

„Suntem implicați în plata unui spor de 75% pentru cadrele medicale care lucrează în spitale, în cazul familiilor în care ambii părinți lucrează în spitale și care nu pot să-și întrerupă activitatea pentru a sta cu copiii școlari acasă. Deja pentru a doua jumătate a lunii martie, de când s-au închis școlile, am achitat 239.846 lei”, a mai explicat Dan Stoica, director executiv la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri