Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, a primarului municipiului Bacău și a viceprimarului Dragoș Ștefan pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie (sub forma determinării) la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

“Am luat act de comunicatul DNA cu privire la trimiterea mea în judecată.

Am convingerea că justiția își va urma cursul și îmi voi dovedi nevinovăția în instanță”.

Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că la data de 10 iulie 2017, într-o ședință a Consiliului Local Bacău, Cosmin Necula și Dragoș Ștefan i-au determinat pe consilierii locali prezenți să adopte o hotărâre cu încălcarea dispozițiilor Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

“Ca urmare a demersurilor celor doi inculpați, Consiliul Local Bacău, în calitate de organ deliberativ și în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Legea 215/2001 privind administrația publică locală, a dispus finanțarea proiectelor depuse de două asociații (cu sumele de 553.000 lei respectiv 15.000 de lei) deși acestea, în urma punctajului acordat de Comisia tehnică de aplicare a Legii 350/2005, s-au clasat pe locurile 12, respectiv 20, iar proiecte având un punctaj superior au fost respinse.

Prin finanțarea acestor proiecte au fost încălcate dispozițiile Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și au fost vătămate interesele legale ale solicitanților care au întrunit un punctaj mai mare.
Corelativ, cele două asociații, beneficiare ale fondurilor, au obținut un folos necuvenit constând în acordarea de finanțări nerambursabile la care nu erau îndreptățite potrivit dispozițiilor legii mai sus menționate”, se arată într-un comunicat al DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Reamintim că în acest caz, procurorii au decis, inițial, clasarea dosarului, însa acesta a fost redeschis dupa ce a fost contestată decizia de clasare.PUBLICITATE