15 mai 2024
ActualitateCe spune DSP despre situația de la Grădinița Hemeiuș

Ce spune DSP despre situația de la Grădinița Hemeiuș

Deșteptarea a solicitat Direcției de Sănătate Publică Bacău un punct de vedere referitor la acuzațiile unor părinti cum că mai mulți copii de la Grădinița cu program prelungit Hemeiuș s-ar fi îmbolnăvit după ce ar fi consumat pangasus la masă.

În data de 15 ianuarie 2024, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a înregistrat trei sesizări cu privire la calitatea meniului furnizat de o firmă de catering la Grădinița cu program prelungit din Hemeiuș. În urma acestor sesizări, DSP Bacău a demarat o serie de verificări pentru a stabili dacă există probleme de natură medicală sau igienică legate de alimentele servite la această instituție de învățământ preșcolar.

Printre primele acțiuni întreprinse s-a aflat dispunerea unei verificări la nivelul unităților sanitare, precum Secția de Boli Infecțioase Copii a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău și cabinetele medicilor de familie din Hemeiuș. Până în prezent, nu s-au înregistrat cazuri internate în secția de Boli Infecțioase Copii a SJU Bacău în legătură cu patologii digestive semnalate, iar medicii de familie din localitate nu au raportat cazuri similare în colectivitatea menționată.



De asemenea, s-au efectuat verificări la cele două entități implicate în sesizările respective. În cadrul Grădiniței cu program prelungit din Hemeiuș, conform informațiilor obținute de la cabinetul medical al instituției, nu au fost depistate sau declarate cazuri de enterocolită sau copii cu simptomatologie digestivă. Meniul furnizat preșcolarilor este avizat de conducerea unității de învățământ și de personalul medical, respectându-se normele privind gramajul, lista de ingrediente pentru fiecare fel de mâncare și inclusiv lista de alergeni.

La unitatea de catering responsabilă pentru furnizarea meniului, verificările au inclus atât produsele folosite cât și meniul în ansamblu, conform Legii nr. 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar. Rezultatele acestor verificări nu au evidențiat abateri sau probleme legate de calitatea sau siguranța alimentelor.

Este important de menționat că, ca răspuns la situație, s-a emis un Ordin de Prefect pentru constituirea unei comisii mixte de control, care va începe activitatea începând cu data de 17 ianuarie 2024. Această comisie va verifica calitatea și conformitatea produselor alimentare furnizate în unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar cu program prelungit din întregul județ Bacău.

În calitate de Director Executiv al DSP Bacău, Dr. Carmen Mihaela Arim, subliniază importanța asigurării calității și siguranței alimentelor servite în unitățile de învățământ, prioritar fiind sănătatea copiilor și bunăstarea comunității.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri