25 aprilie 2024
SportCe sporturi de masă alegem să practicăm?

Tenisul de masă, o alternativă pentru toate vârstele

Ce sporturi de masă alegem să practicăm?

Sănătatea e pe primul loc pentru fiecare dintre noi, iar pentru ea am face orice. Numai că am face orice doar atunci când simțim că apar anumite probleme. Când e vorba de făcut ceva pentru sănătate, un lucru foarte simplu este să faci mișcare. „Pentru sănătatea dvs. faceți mișcare 30 de minute în fiecare zi”, se repetă obsedant la radio. Și uite așa, unii chiar s-au apucat de mișcare. O parte au ales să meargă la sală, alții aleargă prin parc, unii joacă fotbal iar exemplele ar putea continua. O formă de mișcare foarte plăcută și care te menține în „priză” este tenisul de masă, un sport care se poate practica la orice vârstă fie la nivel de masă, fie la nivel de performanță.

Ping pong în Bacău
Tenisul de masă era foarte popular înainte de 1989, după care, timp de aproape 15 ani, a intrat într-un con de umbră. Cei care au o vârstă își amintesc de perioada în care la Sala Sporturilor se juca tenis de masă de agrement. După mulți ani, un împătimit al acestui sport, devenit între timp profesor de educație fizică, și-a pus întrebarea cum poate aduce în prim plan tenisul de masă.

„Când am vrut să mă întorc la «prima dragoste» mi-am pus întrebarea unde se poate juca tenis de masă. Și se juca într-un bar pe lângă gară, unde era o masă de ping pong, lângă o masă de biliard, un loc în care se consuma alcool și era plin de fum de țigară”, ne-a povestit prof. Sebastian Rojniță.



Și-a luat inima în dinți și a achizitionat zece mese de tenis de la Zalău, de la un antrenor care le importa din Ungaria, pe care le-a instalat în sala de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 10, acolo unde era profesor.

Într-o primă fază, totul a fost văzut ca ceva de agrement. Lucrurile au decurs favorabil și totul a mers și către performanță, din rândul copiilor care practicau tenisul de masă din plăcere ridicând-se câțiva sportivi cu certe calități.

„Mă refer aici la frații Văleanu, dintre care Cosmin a ajuns la lotul național. Am selecționat 11 copii, iar dintre aceștia opt joacă tenis de masă într-un mare fel”, a precizat Sebastian Rojniță, care a înființat la un moment dat Asociația Club Sportiv „Vasile Lepădatu”, în care, în momentul de față, activează peste 100 de iubitori de tenis de masă. Aceștia practică acest sport la nivel de agrement, fiecare provenind din diferite clasele sociale, între ei regăsindu-se muncitori și zidari, dar și polițiști, avocați sau profesori.

Un rol foarte important în dezvoltarea acestui sport de masă la nivel național îl are Amatur, o federație neprofesionistă de tenis de masă în care activează aproximativ 5.000 de amatori și care se întrec pe patru categorii valorice: Începători, Avansați, Open și Elit.

Interesant este că în această „ligă” nu se concurează pe nivele de vârstă. Iubitorii acestui sport merg frecvent la anumite competiții în țară, cunoscând oameni și legând prietenii. Dintre practicanții băcăuani care sunt înscriși în Amatur, peste 20 se regăsesc în primii 200 de sportivi la nivel național.

Cum putem practica tenisul de masă
Dacă vrei să practici acest sport și nu știi cum să faci, unde să apelezi, acum e foarte simplu. La o simplă căutare pe Google puteți afla că la Școala Gimnazială Nr. 10 se face tenis de masă pentru amatori. Aici se poate juca lejer, iar dacă există doritori pentru mai mult, se pot lua lecții și se pot face antrenamente suplimentare, de soarta acestor doritori ocupându-se prof. Sebastian Rojniță și prof. Călin Miron, fost campion național de tenis de masă.

Pentru a dezvolta acest sport și a-l duce la un nivel următor, la performanță, în primul rând ar fi nevoie de finanțe, după cum spune profesorul Rojniță. „La adulți ne mai autofinanțăm, dar la nivel de copii nu avem puterea să-i ținem pro bono. E greu să vină copilul să plătească și să facă performanță. Sunt foarte mulți copii talentați care nu au posibilități financiare și din acest motiv nu vin”, a explicat profesorul de sport care a precizat că ideală ar fi o discuție cu Primăria Municipiului Bacău în care să facă o secție de tenis de masă la clubul sportiv al municipalității.

Pentru viitor, clubul de tenis de masă băcăuan își dorește să atragă cât mai mulți iubitori ai acestui sport să-l practice la nivel de agrement.

În prezent, un abonament costă 100 de lei pe lună și include patru ședințe pe săptămână de câte trei ore, dar se poate plăti și pe ședință, 10 lei.

„Un vis al meu este să fac o sală în Bacău unde să se joace tenis de masă de dimineață până seara, cu antrenori și cursuri specializate, în cele mai bune condiții.”
Prof. Sebastian Rojniță

Clubul de Școala Gimnazială Nr. 10 poartă numele profesorului Vasile Lepădatu, cel care a implementat la nivel de școli în Bacău tenisul de masă. Vasile Lepădatu a practicat tenisul de masă, oina și badmintonul.

„Îmi place foarte mult acest sport pe care îl practic de doi ani. Muncesc foarte mult și îmi doresc să evoluez și să joc la un nivel mai mare. Mai am și alte pasiuni cum ar fi fotografiatul și jocurile pe calculator, dar tenisul le întrece pe toate. Nu știu cât de departe voi ajunge, nu vreau să visez și să fiu dezamăgit. De aceea prefer să fac totul pas cu pas.”
Alexandru Dascălu

„Am avut echipă județeană de tenis de masă. Din păcate mulți s-au lăsat iar alții nici nu mai sunt. Cu ani în urmă mă ocupam cu mesele de tenis de la Sala Sporturilor, acolo unde am învățat sute de copii să joace. Am 70 de ani și nu am de gând să mă las de tenis de masă.”
Gheorghe (Gigi) Ciocoiu

„Practic acest sport de șase ani. La început juca tenis de masă fratele meu mai mare. L-am văzut prin casă cum se juca cu paleta și am vrut și eu. Mi-a plăcut atât de tare că mi-am dorit să fac performanță iar acum sunt la lotul național. Acolo e puțin mai greu pentru că cei de acolo sunt mai experimentați, dar mă descurc. Pentru moment, îmi doresc să ajung pe locul I la lot, iar pentru termen lung nu m-am gândit încă. Cred că mi-aș dori să joc pentru un club important.”
Cosmin Văleanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri