30 aprilie 2024
ActualitateCe se întâmplă în învățământ? Știm că nu știm nimic

Ce se întâmplă în învățământ? Știm că nu știm nimic

Unii cred că în situația actuală, în învățământ s-a creat o harababură, iar cei care conduc acest domeniu încearcă să o scoată la capăt și să rezolve problemele apărute. Atât președintele Iohanis cât și premierul Orban dar și ministrul de la „Educație”, Monica Anisie, au făcut referiri la ce se va întâmpla în continuare în învățământul românesc, dar, în acest moment nu se poate spune că strategia a fost, cum se spune, „bătută în cuie”. La momentul redactării acestui text, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bacău nu erau cunoscute normele de aplicare a noilor hotărâri.

„Am avut astăzi (marți, 28 aprilie – n.r.) o videoconferință, urmează să primim precizări de la Ministerul Educației și imediat ce le primim le vom face publice. Priorități principale sunt încheierea situației școlare și organizarea examenelor. Vor fi precizări pentru încheierea situației școlare pentru tot felul de cazuri special, dacă elevii au sau nu note, dacă sunt în zonele în care nu pot participa la activitățile online, etc. Sunt mai multe situații pe care le reglemenrează ministerul și ni le transmite”, a precizat prof. Ida Vlad, inspector școlar general.

“Așteptăm noile reglementări”



Având în vedere aceste lucruri, am dorit să aflăm și care este pulsul în câteva unități de învățământ. Prof. Sorin Bostan, directorul Școlii Gimnaziale „C. Platon” tocmai a terminat activitățile cu caracter administrativ propuse pentru astăzi, în momentul în care l-am apelat telefonic: „La acest moment așteptăm să apară noile reglementări legislative. Până atunci, noi desfășurăm activitățile online. Avem o organizare foarte bună, cu profesori pe fiecare clasă. Lucrăm deja de o lună în acest sistem și pot să zic că acest gen de cursuri online sunt eficiente pentru elevii din clasele mai mari. Despre ce se va întâmpla mai departe, până nu va apărea ceva concret, scris, nu pot să estimez ce va fi. Și eu știu ce ați aflat cu toții de la declarațiile făcute la televizor de domnul președinte și de doamna ministru.”

“Suntem în așteptare”

Dacă am văzut cam cum decurg lucrurile la nivel de școală gimnazială, am încercat să aflăm cum se prezintă situația la nivel liceal.„Și noi suntem în așteptare și trebuie să vedem exact care sunt următorii pași pe care trebuie să-i facem. Cel mai important lucru este sănătatea elevilor și a profesorilor. Nu vrem să luăm nicio decizie la repezeală care să ne pună pe toți în dificultate. Noi încă din prima săptămână din această situație am început orele online. Elevii se descurcă bine, dar avem și excepții. Noi fiind liceu și școală profesională avem mulți copii din mediul rural și care nu au acces la internet. Sunt situații când se urcă pe un deal pentru conexiune…Dar și aceia se duc și citesc, se uită și trimit răspunsuri. Să știți că lucrurile se mișcă și sunt absolut convinsă că se va finalize bine și că vom reuși să le dăm optimism și părinților, și copiilor, pentru că de asta avem nevoie acum, mai mult decât orice”, a delarat prof. Nona Crisalinda Irimia, directorul Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” Bacău.

Nimic clar

Așa cum probabil toată lumea a aflat din declarațiile ministrului educației, Monica Anisie, elevii din anii terminali vor reveni la cursuri pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni de pregătire. Se vor realiza în această perioadă numai activități de pregatire și consiliere pentru examenele naționale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnavire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților. „Toate situațiile școlare vor fi încheiate cu două note. Nu se vor mai da teze. Evaluarea Națională începe pe 15 iunie, Bacalaureatul pe 22 iunie”, a precizat ministrul Monica Anisie la un post de televiziune. Cu toate acestea, noile reglementări sunt așteptate oficial la Inspectoratele Școlare Județene.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri