Dupa multe promisiuni si inaugurari, varianta ocolitoare a Bacaului astepta primul târnacop

“Ce se mai intâmpla cu soseaua de centura?”, “E contestata iar?”, “Când incep sa o faca?” Sunt intrebari pe care si le pun bacauanii, firesti dupa tam-tam-ul facut de politicieni in jurul acestei investitii, considerata cea mai importanta din judet din 1990 incoace. Lucrarile de constructie ar fi trebuit sa fie deja demarate.

Pe 1 aprilie, la semnarea contractului cu firma turca Eko Insaat Ve Tic AS, autoritatile judetului, acompaniate de Ioan Rus, ex-ministrul Transporturilor, anuntau ca executia va incepe in jurul datei de 10 mai, adica inainte de a expira perioada de 40 de zile prevazuta in contract. Suntem la mijlocul lunii iunie si inca nu s-a deschis vreun santier pe traseu. Se pare ca firma nu a obtinut, inca, autorizatia de construire de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR).

PUBLICITATE

Nici exproprierile nu merg mai bine. Totusi, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bacau, este optimist. “Eu am inteles ca se misca prin oras, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau. Inchiriaza spatii, cauta subantreprenori, cred ca in curând se vor apuca de lucru”.

Organizarea de santier, la “Capul Dealului”

Primarii sunt mai sceptici cu privire la data inceperii lucrarilor. “Eu nu am observat nimic, nu am vazut nicio miscare in zona”, a declarat Anton Siler, primarul din Nicolae Balcescu. Nici cu privire la exproprieri nu are informatii clare:

“In urma cu doua saptamâni am primit un telefon de la cei care se ocupa de asta si ne-au anuntat ca vor veni sa ia legatura cu cetatenii. Nu au venit. Au anuntat niste sume dar sunt mult sub pretul pietei. Eu voi face plângere in instanta deoarece nu reprezinta pretul corect.” In Letea Veche, exproprierile sunt aproape de start.

“Sunt la noi cei care raspund de cadastru. Ii invita pe cetateni la discutii, pe baza de documente, ca sa le faca schita cadastrala gratuit. Si noi ii informam, ca sa fie in cunostinta de cauza. Cei care nu vin isi vor face cadastru singuri, din buzunarul lor!” arata Petru Dochiei, primarul comunei Letea Veche.

Cu alte cuvinte, nu numai ca vor fi expropriati dar vor fi obligati sa suporte si costurile documentatiei. Petru Dochiei spune ca cei de la Eko Insaat Ve Tic AS au ajuns in Letea Veche: “Au venit sa stabileasca unde vor face organizarea de santier. Am inteles ca va fi la «Capul Dealului», undeva, in zona Penitenciarului.”

Raspunsurile care nu lamuresc mai nimic

Am facut un demers oficial la Compania Nationala de Drumuri pentru a afla ce se intâmpla cu soseaua de centura a Bacaului. In ciuda intrebarilor destul de limpezi (credem noi), raspunsurile sunt in ceata. Prima intrebare adresata CNADNR a fost:

“Care este motivul pentru care înca nu au început lucrarile la soseaua de centura a municipiului Bacau, în conditiile în care a fost deja semnat contractul cu firma de constructii care a câstigat licitatia?”. Iata raspunsul primit de la CNADNR: “Contractul de Lucrari a fost semnat de CNADNR SA cu Constructorul EKO INSAAT VE TICARET AS în data de 01.04.2015. Documentatia pentru obtinerea Autorizatiei de Construire se afla în analiza la Ministerul Transporturilor”.

A doua intrebare adresata CNADNR a fost: “Care este data la care vor incepe, totusi, lucrarile la soseaua de centura a municipiului Bacau?”. Iar raspunsul CNADNR a fost: “Dupa emiterea autorizatiei de construire se va da ordinul de incepere a lucrarilor, in cel mai scurt timp posibil”.
Lamuritor….

Silvia Patrascanu
Ovidiu Pauliuc

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Si vorghesti ai? Bag nisti gran priuri cu phaetonul pi sentura asta ci mi-o dat drive trough c-am ocolit hartoapili si cin m-o oprit la boxa pardon crisma s-or uitat la copitili di la mirtoaga si mi-o zis ci nu-s buni. Nisi cu caruta nu mai ai paci cari-i sia mai ecolojica. Di sentura nu mai zic nica ca poati iar imi da drive trough.

  2. Intarzieri … para intazieri… etc.!
    Lipsa autostarzilor blocheaza modernizarea Romaniei. Judecand ca in tot ceea ce fac cei de la CNADR franeaza lucrurile innseamna ca acolo este o problema… Ceva se intampla la CNADR …
    Poate ca sunt mana in mana cu o putere straina intersata in blocarea modernizarii Roamniei … In orice caz, SRI ar trebui sa fie cu ochii pe ei…

  3. Ar trebui ca DNA-ul sa-si deschida o filiala in ,,curtea,, CNADR. Dupa ce inghit o gramada de bani,nici nu-si fac treaba!Ministrii dorm,presedintele se plimba,cemai,trai nineaca pe banii babachii!Alo,SRI-ul,chiar nu ati prins nici un fir din itele incalcite de CNADR?

  4. Afirmatiile primarului comunei Letea Veche sunt gresite, niciun expropriat nu va putea fi obligat sa plateasca executia documentatiei cadastrale, aceasat este obligatia expropriatorului, Statul Roman. Mai mult, expropriatorul este obligat sa intocmeasca documentatii cadastrale si sa intabuleze si resturile de proprietate ce vor ramane in proprietatea expropiatilor. In schimb, este drept ca o cooperare a expropriatilor cu cei desemnati de catre expropriator sa intocmeasca documentatiile cadastrale le va fi benefica acestora, in caz contrar documentatiile cadastrale se vor intocmi cu intarziere si vor fi eronate ceea ce va face ca expropriatii sa nu poata primi decizia de expropriere si sa nu poata primi despagubirile.

LĂSAȚI UN MESAJ