Scandalul declansat de voluntarii olandezi in legatura cu sterilizarea câinilor din Bacau se dovedeste a fi o furtuna intr-un pahar cu apa rece. Si asta pentru ca, dupa cum a aflat Desteptarea, nu a fost vorba niciodata despre sterilizarea câinilor maidanezi, ci a animalelor cu stapân.

Afacerea nu a fost inca descurcata total, insa, din ceea ce am deslusit pâna acum, la mijloc este vorba despre sume importante de bani. O organizatie britanica acuza municipalitatea ca nu coopereaza pentru sterilizarea animalelor, dar se razboieste si cu medicii veterinari din oras, despre care spune ca tin preturile ridicate. Pe de alta parte, medicii veterinari spun ca ei sunt dispusi sa faca si voluntariat pentru a castra maidanezii, insa, in acest caz voluntarii au venit sa sterilizeze animalele care au stapân, ceea ce e un non-sens.

 

Organizatia engleza Sadies Stray Dog Rescue a anuntat ca intentioneaza sa faca o actiune de sterilizare in masa a maidanezilor si a câinilor de rasa comuna apartinând proprietarilor. Dar, actiunea a fost anulata din momentul in care veterinarii de Directia Sanitar-Veterinara au atras atentia ca astfel de activitati trebuie facute in acord cu legislatia, adica in locuri autorizate. Primaria a propus sala de operatii de la adapostul de câini, dar cei de la asociatie n-au fost de acord. Mai mult, presedinta asociatiei, Lesley Ford, a acuzat ca medicii veterinari din Bacau nu au vrut sa se implice pentru ca li s-a parut ca nu renteaza economic, apoi ca si-ar pierde clientii. Suparati, donatorii, printre care si mai multe voluntare olandeze prezente in Bacau au anuntat ca isi vor retrage banii si ii vor duce in alt oras al României, care are problema câinilor comunitari si nu are resurse sa o rezolve.

„Noi intentionam sa facem o sterilizare in masa in acest an. Veterinarii au refuzat campania ca sa nu-si piarda clientii, iar noi nu suntem de acord sa facem operatiile in locurile propuse. Am fi adus medici din Bucuresti, cu banii nostri, sa sustinem actiunea. In conditiile in care nu avem colaborare, ne vom retrage sprijinul financiar si vom merge in alt oras in care avem solicitari. Si avem multe astfel de solicitari”, a spus Isabel Stuyver, din Olanda.

Institutia veterinarilor a anuntat ca a identificat totusi o locatie, dupa tot scandalul creat. „Ne-am asezat la masa, factorii de decizie, si am identificat un cabinet autorizat de Colegiul Medicilor Veterinari. Asta cerea legea inca de la inceput, sa fie autorizat. Deci, actiunea se poate face la orice moment. In rest, chiar daca avem personal redus vom merge prin curtile oamenilor si vom verifica daca exista câini nesterilizati si vom da avertismente, intr-o prima faza. Stim ca primaria pregateste o subventionare a sterilizarii in cabinetele private si am pregatit o lista de medici, dar trebuie putina rabdare”, explica Nicky Vrabie, director executiv adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Bacau.

Pretul corect?

Costul mediu al unei sterilizari pe care se ofera sa-l plateasca Sadies Stray Dog Rescue ar fi de 22 euro. Acest pret, circa 95 de lei, ar fi fost considerat de veterinari prea mic, sustin voluntarii olandezi care spun ca s-ar fi cerut 40 de lire, deci aproape dublu, ca sa opereze. Insa, daca mergem sa vedem tarifele percepute in cabinetele veterinare din Bacau, vom observa ca pretul unei castrari porneste de la 100-150 de lei si poate sa ajunga si la 350 de lei. Tarifele sunt dictate, in general, de talia animalului (strâns legata de cantitatea de anestezic utilizata), precum si modalitatea anestezierii (inhalatorie sau neuroleptanalgezie), dar si de sexul patrupedului (orhidectomie – câini si motani sau ovariohisterectomie – catele sau pisici).

Care este realitatea?

Medicii veterinari bacauani se declara socati de acuzatiile ce li se aduc. Sub protectia anonimatului, mai multi medici au declarat pentru Desteptarea ca nimeni nu a refuzat vreo campanie de sterilizare in Bacau. „Se vorbeste de o campanie de sterilizare in folosul comunitatii, dar olandezii au vorbit de o campanie de sterilizare a câinilor cu stapân. Unde e folosul comunitatii aici? Unde e câinele comunitar? Noi chiar ne-am oferit GRATUIT serviciile pentru a ajuta in aceasta campanie, chiar am spus ca punem la dispozitie cabinetele proprii in acest demers. Si acum suntem acuzati ca ne pierdem clientii?!”, a declarat indignat un medic veterinar bacauan, care a dorit sa ramâna anonim.

„Nu stiu la cine se refera acesti olandezi. Nu toti medicii veterinari au fost la aceste discutii. Nici un medic veterinar din Bacau nu este impotriva vreunei campanii, pentru a rezolva o data pentru totdeauna aceasta problema a câinilor comunitari. Asta sa se inteleaga. Iar olandezii, daca vor sa ajute, sa fie mai coerenti in informatii si sa nu mai vina doar cu acuze atât de grave”, a declarat un alt medic din acest domeniu.

Andreea Gavrila, Florentin Radu