24 aprilie 2024
ContrasensCe nu se vede cu ochiul liber...

Ce nu se vede cu ochiul liber…

Să ne imaginăm că o navă militară ucraineană ar fi plecat de la Reni pe Dunăre și ar fi intrat apoi pe brațul Sulina ca să ajungă la Marea Neagră pe drumul către Odesa. Reni e în Ucraina, Odesa, la fel, ce mare chestie?! Doar că brațul Sulina se află în România și orice vas, mai ales militar, trebuie să anunțe intenția și să primească aprobarea părții române.

Ei bine, cam la fel a fost și în celebrul incident din strâmtoarea Kerci, când trei nave militare ucrainene înarmate au încercat să treacă prin apele teritoriale ale Rusiei, fără să anunțe și fără să primească aprobare. Ce mare lucru dacă îi lăsau rușii să treacă?, se vor întreba unii.

În afară de problema de imagine care ar fi fost exploatată propagandistic, să ne amintim de incidentul cu nava Rostok care a blocat 14 ani navigația pe brațul Sulina. Nava, sub pavilion ucrainean, încărcată cu fier vechi, a eșuat convenabil la Mila 31, în punctul cel mai îngust al canalului. Cele trei nave ucrainene trebuiau să treacă pe sub recent inauguratul pod al Crimeii, care asigură legătura terestră cu Rusia a peninsulei și care este considerat obiectiv strategic de prim rang. Cine garanta că, din greșeală, dintr-o regretabilă eroare tehnică, vasele nu s-ar fi izbit de pilonii podului?!

Acum, dacă vrem să ducem lucrurile și mai departe, putem să ne întrebăm, la fel cum se întreabă Valentin Vasilescu, analist militar și fost comandant al Aeroportului Otopeni, de ce navele, care sunt construite în centrul Kievului și transportate cu trailerul pentru a fi lansate la apă, nu au fost trimise pe cale terestră la destinație? La fel, de ce în ziua incidentului, două avioane americane de spionaj se aflau în zonă – unul deasupra Marii Negre, foarte aproape de Crimeea, și unul în zona Mării Azov, în estul Ucrainei.

La fel de interesant este, spune comandorul Vasilescu, intrarea portavionului Harry Truman în Marea Mediterană, unde a format un grup naval împreună cu trei distrugătoare și un crucișător pentru a evolua într-un exercițiu de luptă neplanificat. Putem presupune că incidentul a fost proiectat din timp și urmărea provocarea unei situații mai complicate?

Să ne amintim de Georgia anului 2008, când americanii i-au împins pe georgieni la un conflict deschis cu Rusia și, apoi, i-au lăsat baltă. Dacă mai punem la socoteală că președintele ucrainean are niște probleme legale destul de mari și șanse destul de discutabile în alegeri, peisajul nu ne mai apare atât de clar precum ne spun unii că ar fi…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri