26 aprilie 2024
OpiniiEditorialCe mai lipsește din ceremonialul public

Ce mai lipsește din ceremonialul public

O fi un gând naiv, o „problemă” pe care mulți ar considera-o minoră sau chiar nejustificată, dar în ultimul timp, urmărind ceremonialurile organizate la monumentele sau în cimitirele Eroilor Neamului, nu prea i-am văzut între participanți pe cei mai importanți oameni de afaceri ai localității sau județului, pe toți șefii unor instituții sau organizații. Cu excepții.
Din primii ani’90 am înțeles că a fi o astfel de personalitate nu cadrează să te afișezi mult în public, să stai, adică, prea insistent alături de „vulg”. Un om cu greutate prin funcția sau rolul pe care îl are trebuie să fie discret, să petreacă mai mult timp în întreprinderea sau instituția lui și, mai ales, să evite agapele oriunde și cu oricine alături.

Astfel, în mulțimea de participanți la un ceremonial pentru depunerea de coroane de flori la monumentele Eroilor, de exemplu, vedem mai ales politicieni aflați mai mult sau mai puțin „pe val” și, bineînțeles, reprezentanții unor unități sau instituții militare.

Acum, ce am vrea și noi: să ne batem pe burtă cu cei care se află pe culmile înalte ale unei comunități? Nu se cade!

Și mai trist mi se pare, însă, că chiar în grupul politicienilor vezi deseori un fel de acreală, dată probabil de ocazia în care trebuie să stea alături de cei din alte partide. Să nu fim răi: unii chiar se mai salută între ei și chiar socializează. Dar, vezi, de regulă, un fel de răceală în gesturi și atitudine, un fel de orgolii care ies vizibil la suprafață.

Un poet și om de cultură sucevean, pe care l-am cunoscut cu ani în urmă în Bacău și pe care îl urmăresc cu interes, mai semnalează un aspect, despre care i-am auzit vorbind și pe alții chiar la Ziua Națională României din acest an. „Ne vom aduna fără justificare, motivând patriotismul, vom cânta imnul cu mâna pe piept, în locuri publice pozând imaginea unor «sensibili» și emotivi, ne vom pune măști cu tricolorul la gură și vom ține discursuri patetice neadaptate prezentului, uitând de toți cei care nu au apucat să-și îngroape morții sau de toți cei care ar fi vândut Ziua Națională pentru un tub de oxigen. Să aducem un omagiu cinstit privind la lockdown-urile din jurul nostru, să sărbătorim Ziua Națională așa cum nu am făcut-o niciodată, renunțând la a scuipa pe stradă, la a arunca resturile de țigări pe jos, la a ne vinde pădurile!” – a opinat poetul.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri