Spre deosebire de cetatenii altor state europene, românii, nu toti, insa foarte multi dintre ei, nu au respect fata de proprietate.

Nici fata de bunurile altora, nici fata de ale lor. Sunt mândri ca poseda, ca au prosperat, ca si-au cumparat casa, masina sau mobila noua, dar nu inteleg ca trebuie sa se comporte responsabil. In situatia asta se gasesc cei care au plecat in strainatate, la munca, si au uitat ca, locuind la bloc, au niste obligatii care vizeaza utilitatile si spatiile comune. Din cauza asta, vecinii se confrunta cu o multime de necazuri.

Au aparut defectiuni la instalatia de alimentare cu apa? Nu e treaba lor! Desigur, absentii nu pot veni din Italia ca sa vada ce se intâmpla in subsol, nu pot alerga dupa instalator, nu pot negocia cu firma de reparatii, dar ar putea participa la acoperirea cheltuielilor si la prevenirea neajunsurilor. Mai mult, unii nu sunt interesati nici cu privire la ce se intâmpla in propriul apartament, daca a plouat sau nu prin acoperis, daca nu cumva igrasia a innegrit peretii, daca din balconul plin cu zapada nu curge apa la vecinul aflat la etajul inferior etc.

PUBLICITATE

Sunt rare cazurile in care românii aflati in strainatate au lasat cheia unui vecin sau unei rude pentru a verifica din când in când ce se mai intâmpla in apartamentul pe care au dat un amar de bani sau care au lasat sefului de scara un numar de telefon la care pot fi contactati. De obicei, locuintele celor plecati sunt debransate de la toate utilitatile si date uitarii.

Conform legii, proprietarii a caror locuinta face parte dintr-un condominium sunt obligati sa participle la cheltuieli pentru repararea sau intretinerea zonelor comune, nu pot face modificari in apartament fara acordul vecinilor, sunt obligati sa mentina proprietatea in stare buna si sa ia masuri pentru consolidarea cladirii, pentru “reabilitarea termica si eficienta energetica” si inca multe altele.

Nu doar românii care locuiesc la bloc nu manifesta respect fata de proprietate, ci si cei care au “casa pe pamânt”. Gardurile murdare, cârpele agatate de garduri, peretii nevaruiti, buruienile de pe marginea trotuarului, gunoiul din fata portii demonstreaza ca proprietarilor nu le pasa de felul in care arata casa, curtea si strada lor.

Nu ne lipsesc proprietatile, cica noi, românii, suntem fruntasi in UE, trist e ca ne lipseste ceea ce se numeste educatie.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ