Sute, daca nu mii de oameni, din jurul municipiului Bacau vor trai in aceasta toamna adevarate drame. Pamântul mostenit de la bunici si parinti sau cumparat din propria truda, casele in care s-au nascut ori le-au ridicat cu munca grea in tara sau in strainatate – pe toate le vor pierde doar pentru ca niste functionari de la Bucuresti au fost sufiecient de indiferenti, nesimtiti si/sau smecheri pentru a mai tine cont de fiecare dintre ei si de toti laolalta.

Bineinteles ca este nevoie de o sosea ocolitoare a Bacaului, care sa reduca traficul si poluare pe arterele orasului, insa aceasta inseamna sa ne vedem doar interesul si sa lasam neaparati bacauani care au nesansa de a trai la doar câtiva kilometri de noi? De la conceperea proiectului s-a vazut câta nepasare zace in “specialistii” care, de dragul unor ipotetice economii, au trasat soseaua prin mijlocul satelor, peste casele, gradinile si recoltele oamenilor, de parca ar fi vorba despre o autostrada prin desert, nu de o artera foarte circulata care poate da peste cap vietile unor comunitati intregi.

Primari, consilieri, alesi judeteni sau reprezentanti ai Guvernului din judet s-au trezit pusi in situatia ingrata de a explica lucruri de care habar nu aveau si, cu atât mai putin, erau vinovati. Aceasta este descentralizarea despre care ni se vorbeste atât la televizor, un dictat aberant ce nu tine cont decât de confortul birourilor climatizate din Capitala? România va intra (din nou!) intr-o nefericita Carte a Recordurilor absurde la capitolul “Cum sa faci o sosea fara sa stii pe unde trece”.

PUBLICITATE

Despre actiunea parlamentarilor nostri care s-au strofocat aproape 10 ani fara succes sa faca respectiva sosea, ce sa mai spunem? Desi, teoretic, ar fi trebuit sa posede informatii despre aceasta investitie, niciunul nu a reactionat pâna acum. Si nici nu cred ca o va face, caldura verii topindu-le aparenta tarie (de caracter?) si relativul interes pentru cei care i-au votat cu mai putin de un an in urma. Platile jignitoare oferite celor ce au avut ghinionul de a sta in calea unei dezvoltari egoiste si nemiloase completeaza harta urâta a unui loc unde, chiar si atunci când se intâmpla ceva bun, exista un revers al medaliei dureros pentru multi altii.

Si ca sa ne facem o imagine despre ceea ce patesc vecinii nostri din Nicolae Balcescu, Letea Veche, Luizi Calugara sau Saucesti, va propun un exercitiu de imaginatie. In municipiul Bacau se introduce transportul cu telecabina (deja prin unele orase din lume se practica), iar cablurile vor trece la doi metri de ferestrele dumneavoastra, ca si peste blocuri, locuri de joaca, strazi. Ati acepta asa ceva fara sa spuneti o vorba? Daca raspunsul este “DA”, atunci… are dreptate Statul sa fie si hot, si indiferent.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Vinovati sant cei care au dat autorizatii de constructie in toate directiile,fara sa se tina cont ca Bacaul are nevoie de centura si alte proiecte absolut necesare dezvoltarii acestui oras.In acest moment daca analizezi ,constati ca nu se poate face o centura in regim de autostrada fara sa superi pe cineva.Ce e de facut? Sa nu se mai faca? Vor fi traume ca peste tot unde se fac investitii.

  2. Din editorial nu am inteles de unde rezulta ca statul e hot si nesimtit in acest caz. Daca aveti informatii oficiale, va rog sa precizati care sunt platile ,,jignitoare”, cat primeste fiecare proprietar pentru expropriere. Din cate am inteles, statul trebuie sa acorde o despagubire justa care poate coincide sau nu cu pretul pietei. Daca proprietarii considera ca merita mai mult, pot cere lucrul acesta in instanta.

LĂSAȚI UN MESAJ