20 aprilie 2024
ActualitateCe facem când pierdem un proces

Ce facem când pierdem un proces

In momentul in care pierdem un proces civil, ne punem intrebarea cum putem schimba respectiva hotarâre in favoarea noastra iar raspunsul este, fireste, prin promovarea unei cai de atac impotriva acesteia.

In cazul in care impotriva hotarârii se poate face apel, ceea ce veti afla din partea finala a acesteia, in care instanta consemneaza calea de atac ce poate fi formulata impotriva hotarârii, alaturi de termenul in care se poate face apel si momentul din care incepe sa curga acest termen, trebuie sa contestati toate aspectele ce contravin atât prevederilor legale, cât si intereselor dvs. deoarece judecata in apel este una ce vizeaza toate aspectele cu care ati sesizat initial instanta.

Astfel, daca prin cererea de apel ati omis sa invocati un anumit motiv de apel, dispozitia instantei cu privire la acesta va deveni definitiva, prin scurgerea termenului de apel fara ca acest aspect sa fie contestat, cu exceptia motivelor de apel de ordine publica, ce pot fi invocate de catre instanta de apel, din oficiu. Practic, calea de atac a apelului constituie o a doua sansa de a obtine o solutie favorabila cu privire la toate capetele dvs. de cerere ce au fost solutionate in defavoarea dvs., cu atât mai mult cu cât vi se permite administrarea de probe noi fata de cele de care v-ati servit la judecata in prima instanta.



Spre deosebire de apel, recursul este o cale extraordinara de atac ce va permite contestarea unei hotarâri judecatoresti doar prin prisma anumitor motive, prevazute de Codul de Procedura Civila ceea ce il face sa fie mai dificil de formulat deoarece aceste motive de recurs fiind limitativ prevazute de lege, exista posibilitatea ca nemultumirea dvs. legata de cele stabilite de catre prima instanta sa nu se incadreze in aceste motive. Un alt aspect problematic relativ la recurs consta in faptul ca daca ati omis sa-l motivati prin insasi cererea de recurs, instanta va constata ca recursul formulat de catre dvs. este nul, exceptând situatia in care in cauza sunt incidente motive de recurs de ordine publica, pe care instanta le poate invoca din oficiu.

Spre deosebire de apel, in recurs reanalizarea cauzei dvs. se va face exclusiv sub aspectul motivelor de recurs prevazute de lege si pe care le-ati invocat, fara a atrage o noua judecata pe fondul problemei deduse judecatii, singurele probe noi admise, fata de cele aflate deja la dosar, fiind inscrisurile. Cu toate acestea, sfatul nostru este ca la redactarea cererilor de apel sau de recurs sa includeti toate motivele pentru care considerati hotarârea pe care o atacati netemeinica si nelegala deoarece instantele de control judiciar au posibilitatea de a invoca din oficiu motivele de ordine publica, insa aceasta nu reprezinta o obligatie si este o raritate in practica. Mentionam ca mai exista cai de atac ce pot fi promovate impotriva hotarârilor judecatoresti, insa acestea, prin motivele restrictive pe baza carora pot fi formulate si a procedurii de judecata, presupun cunostinte de specialitate de un grad de dificultate superior astfel incât ar fi indicat sa va consultati cu un avocat in momentul redactarii lor.

Av. Simona Dobos, colaborator in cadrul Cabinetului de Avocat Dan Nitu

Prin intermediul acestei rubrici saptamânale a cotidianului Desteptarea, avocatii de la Cabinetul de Avocat Dan Nitu si colaboratorii acestuia raspund intrebarilor dumneavoastra. Puteti sa ne scrieti fie prin e-mail la adresa [email protected], fie prin intermediul unor scrisori adresate redactiei Desteptarea, strada Vasile Alecsandri 41 Bacau, pentru Clinica Legala.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri