16 mai 2024
ActualitateCe este ozonoterapia și cum îți poate schimba viața

Totul despre medicina regenerativă cu dr. Diana Avasâlcei

Ce este ozonoterapia și cum îți poate schimba viața

În ultimii 10 ani, în medicina din România și din toată lumea se conturează o nouă specialitate medicală numită medicina regenerativă. În acest moment, din această specialitate fac parte: ozonoterapia, terapia PRP/PRGF și terapia cu celule stem. Ca orice lucru nou, are etapele sale de dezvoltare, studiile sale clinice sunt în continuă cercetare și se adună dovezi științifice din ce în ce mai solide. Despre beneficiile acestei alternative de tratament în medicina modernă, am stat de vorbă cu dr. Diana Avasâlcei, medic specialist chirurgie generală și ozonoterapie, doctor în științe medicale, membru în comitetul științific al Societății Științifice Române de Oxigen-Ozono-Terapie.

– Doamna doctor, ce este de fapt ozonoterapia? Se practică de un deceniu și la noi în țară, dar nu multă lume știe de fapt ce înseamnă acest tip de tratament.
– Ozonoterapia este o știință medicală și în România, și la nivel mondial, existând societăți științifice de ozonoterapie. Din acestea fac parte medici de diferite specialități care practică ozonoterapia. La cârma Societății Știintifice Române de Oxigen-Ozono-Terapie (SSROOT) este dr. Ștefan Tiron care, pe perioada 2018-2020, este și președintele World Federation Of Ozone Therapy (WFOT). În octombrie 2020, în București se va desfășura Congresul Mondial de Oxigen-Ozono-Terapie și dați-mi voie să vă spun că România este extrem de rar gazdă pentru manifestări științifice medicale de o asemenea anvergură. SSROOT, din al cărui comitet științific fac și eu parte, va avea oaspeți medici de talie internațională din toate țările. Comitetul științific, și deci și eu, va trebui să asigure un nivel foarte înalt al prezentării și conținutului lucrărilor științifice medicale, inclusiv a medicilor români care practică ozonoterapia de peste 10 ani. Este o muncă foarte minuțioasă și dificilă în acest sens. Din comitetul științific al SSROOT fac parte medici de diverse specialități care practică ozonoterapia și care asigură condiții științifice optime pentru aceste tipuri de tratamente medicale (protocoale medicale, indicații exacte medicale, contraindicațiile medicale).
În medicină, ozonoterapia este utilizată pentru tratamentul câtorva sute de boli. Ozonul este un gaz incolor, cu un miros specific, a cărui formulă chimică o reprezintă trei atomi de oxigen. Este utilizat ca o terapie complementară pentru a îmbunătăți oxigenarea organismului, activarea sistemului imunitar, antiinflamator, antibacterian, fungicid și virusostatic. Această terapie este studiată și utilizată de peste 150 de ani. Un strat de ozon a fost detectat și în stratosfera Pământului cu rolul de a-l proteja de radiațiile ultraviolete solare pe care le absoarbe în mare parte. Utilizarea unui gaz ca tratament medical nu este un gest uzual, de aceea necesită tehnică specială pentru a face aceste tratamente.

– Este acest ozon toxic pentru organism? Să explicăm exact cum poate fi el folosit în tratarea anumitor boli.
– Singura cale prin care ozonul este toxic este cea inhalatorie. Acum 150 de ani se utiliza cel mai adesea pentru dezinfecție, deoarece ozonul omoară bacteriile, omoară paraziții, omoară fungii și face ca virușii să își înceteze activitatea. În Primul Război Mondial a fost aplicat pe răni și s-a observat că acestea nu se infectau, nu se inflamau și se vindecau mai rapid. Mai târziu, s-a dovedit un tratament eficient pentru persoanele cu infecție HIV și asta înaintea medicației farmaceutice. Astăzi este folosit pentru: tratarea rănilor infectate, în probleme de circulație, boli ce țin de geriatrie,
degenerescența maculară, boli virale, microbiene, fungice
boli dermatologice, reumatism, artrite, artroze, neoplazii.
Descoperirile științifice tehnologice medicale au făcut ca ozonul să poată fi folosit în feluri foarte diverse. Sub formă de uleiuri, creme, detergenți cutanați ozonificați, toate aplicate fără efecte adverse și contraindicații. Se mai poate folosi și sub formă de insuflații rectale cu ozon (cale generală de administrare), ca apă ozonificată care poate fi băută sau care poate fi folosită pentru a spăla inclusiv rănile, dar și în cazul altor afecțiuni dermatologice. Se pot face și infiltrații subcutanate locale în orice parte a corpului prin hemoterapia cu oxigen-ozon (se recoltează o cantitate de sânge, se amestecă cu ozon și se reintroduce în fluxul sanguin). Dispozitivul medical cu care eu lucrez în cabinet îmi permite să efectuez această procedură pentru 300 ml de sânge odată. Se mai practică și sauna cu ozon.



– Iar studiile de specialitate ce demonstrează…?
– Există mii de studii medicale complexe în acest moment publicate în reviste medicale internaționale care demonstrează cu ce este ozonul benefic pentru sănătate: inactivează bacteriile, virușii, fungii, paraziții, stimulează sistemul imunitar și grăbește vindecarea, îmbunătățește circulația sângelui prin deschiderea microcirculației periferice, arteriale și venoase, oxigenează sângele și drenează limfa,
normalizează producția de hormoni și enzime, are o acțiune antiinflamatorie puternică și rapidă, reducere durerea, stopează sângerările, previne șocul, inclusiv cel alergic, limitează zonele deteriorate de accidentul vascular cerebral, reduce aritmiile cardiace, reduce riscul de complicații ale diabetului, îmbunătățește funcția cerebrală și memoria.

Conferința de Ozonoterapie unde dr. Diana Avasâlcei a prezentat o lucrare cu care a participat și la congrese în Tibilisi (Georgia) și Baku (Azerbaijan)

– Sunt sigure aceste tratamente? Este, cred, o întrebare pe care și-o pune orice pacient care vrea să beneficieze de ele, nu-i așa?
– Cred că principala întrebare pe care și-o pun toți este, da, dacă aceste tratamente sunt sigure. În primul rând, pacientul trebuie să înțeleagă că aceste tratamente sunt medicale și le efectuează doar medicul, după ce are loc consultația și se stabilesc indicațiile precise de tratament. După cum am mai spus, ozonul este toxic doar dacă este respirat. Restul tratamentelor enumerate mai sus sunt sigure și au studii clinice importante în spate. Eu sunt chirurg în specialitatea chirurgie generală și utilizez ozonoterapia în cabinet pentru tratamentul numeroaselor probleme chirurgicale și până acum nu există niciun pacient care să nu aibă efecte benefice în urma acestui tip de tratament. De asemenea, utilizez ozonoterapia și ca profilaxie pentru persoanele care își doresc să nu ajungă în anumite situații patologice. În urma acestor tratamente profilactice, pacientul observă efecte pozitive evidente ca: îmbunătățirea calității pielii, creșterea sănătoasă și rapidă a unghiilor și părului,
îmbunătățirea energiei zilnice, somn profund și odihnitor.
Cercetările medicale sunt în continuă dezvoltare astfel încât se descoperă noi metode de tratament și boli tratate cu ozonoterapie.

Pentru întrebări și consultații vă puteți adresa:
Cabinet dr. Diana Avasâlcei
Bacău, str. 9 Mai nr. 82-84 (la parterul blocului din spatele benzinăriei MOL)
Telefon: 0733.827.423

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri