Directia de Impozite si Taxe Locale (DITL) este inchisa pâna pe 7 ianuarie. Decizia a fost luata pentru a opera in sistem modificarile impuse de Codul Fiscal. Bacauanii veniti dis-de-dimineata s-au trezit cu un anunt sec in fata prin care erau informati ca institutia se va deschide mai târziu. Intre timp, erau invitati sa achite amenzile la Trezorerie, in contul deschis de Primaria Bacau.

Nimeni n-a stiut de aceste schimbari, desi cu un comunicat de presa puteam informa populatia sa nu mai bata drumul degeaba pâna in centrul orasului. „Normele de aplicare a Codului Fiscal au aparut abia pe 30 decembrie 2015 si nu a fost timp sa se faca schimbarile in soft. Situatia este similara in toata tara, unele primarii urmând sa deschida abia pe 11 ianuarie. Noi vom relua programul cu publicul de pe 7 ianuarie”, a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvânt al Primariei Bacau.

O situatie similara am identificat doar la Primaria Cluj care are un anunt postat pe site ca taxele nu se incaseaza tot pâna pe 7 ianuarie. Pe site-ul Primariei Bacau, nici o informare. Mai mult, daca se acceseaza pagina DITL, nu apar hotarârile de consiliu nici din 2015 si nici din 2016 privind cuantumul taxelor.

PUBLICITATE

Probleme si achitarea taxelor online

Nu doar cei care au dorit sa achite cash taxele pe anul in curs au avut surprize. Si cei care au cont pentru a plati online s-au trezit cu datorii 0, deoarece datele nu fusesera actualizate. De câtiva ani, bacauanii care doresc sa se achite de datorii din fata calculatorului, pot face acest lucru pe site-ul ghiseul.ro., dupa obtinerea datelor de acces (nume de utilizator si parola). Persoanele interesate de aceasta modalitate de plata sunt asteptate, cu actul de identitate, la sediul Directiei Impozite si Taxe Locale, din str. Marasesti, nr. 6 pentru a ridica pe loc datele de acces pentru plata on-line a taxelor si impozitelor.

Anumite taxe si impozite, neschimbate, altele, mai mari

Taxele locale care constituie surse de venit la bugetul local vor ramâne in acelasi cuantum in 2016. Este vorba de taxe de eliberare a autorizatiilor, certificatelor de urbanism, solicitari de adeverinte, taxe de parcare (se introduc abonamentele in parcare de 6 luni si un an cu valori de 200 si 350 de lei), inchirieri constructii, copii dupa diferite documente. S-a eliminat in acest an taxa de 5 lei de pagina pe copiile documentelor primariei, solicitate in baza Legii 544 de liber acces la informatiile publice.

Impozitul pe cladirile situate în municipiul Bacau, apartinând contribuabililor persoane fizice, se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Apoi, rezultatul se inmulteste cu coeficientul de corectie, stabilit in functie de zona in care se afla locuinta, adica 2,5 in zona A, respectiv 2,4 (zona B), 2,3 (zona C) si 2,2 (zona D). Pentru ca valoarea impozabila a crescut de la 935 la 1000 de lei, impozitul pe un apartament situat in zona A, de 70 metri patrati creste de la 163 la 175 lei in acest an. Pentru un apartament situat in zona B, de aceeasi dimensiune, impozitul creste de la 157 la 168 lei. Puteti calcula impozitul aplicând formula 1000 x 0,1 x metri patrati x zona.

Pentru cladirile nerezidentiale, cum sunt spatiile comerciale, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, cota de impozitare va fi de 0,75 la suta.

Impozitele pe teren se calculeaza in functie de zona si categoria de folosinta.

Potrivit Codului Fiscal, pentru mijloacele de transport, taxele ramân la acelasi nivel. Impozitul asupra mijlocului de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin înmultirea fiecarei grupe de 200 cm3 sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare fiecarui tip de autovehicul. De exemplu, suma pentru motorete sau masini cu capacitate pâna la 1600 cm este de 8 lei/200 cm. Pentru masinile cu capacitate cilindrica intre 1601 si 2000 cm, suma de plata este de 18 lei/200 cm. Cel mai mare impozit se plateste pentru masinile cu capacitatea peste 3001 cm cubi, adica 290 lei/200 cm.

Taxa de salubrizare se va achita din nou pe persoana. Astfel, Primaria Bacau va incasa o taxa de 6 lei/luna/persoana. Pentru persoanele juridice, taxa de salubrizare ramâne in acelasi cuantum – 10 lei de persoana pe luna.

Amenzile se vor plati primele

Din acest an, amenzile vor fi primele datorii care se achita la bugetul local, înaintea taxelor pentru cladiri si masini, potrivit noului Cod de procedura fiscala, care modifica ordinea de stingere a obligatiilor fiscale. Este vorba, în principal, de amenzi date de politia rutiera sau de politia locala pentru încalcarea normelor de circulatie, de parcare sau de convietuire si ordine publica. Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pentru întregul an de catre persoanele fizice, pâna la data de 31 martie, se acorda o bonificatie de 10%.

Zonele de impozitare a cladirilor (A, B,C, D) nu s-au modificat. Cei interesati pot consulta hotarârea de Consiliu Local prin care se stabilesc taxele si impozitele pentru 2016 pe site-ul Primariei Bacau, la sectiunea din stânga Proiecte de hotarâre, la sedinta din 3 decembrie 2015.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. E bine. E foarte bine ca se majoreaza taxele si impozitele locale! Pai nu trebuie sa platim incompetenta executuvului in gestionarea fondurilor europene? Cum altfel am plati Milcovul, Stefan cel Mare, insula, aleile si spatiile verzi mai mult distruse decat refacute,trotuarele alea pe care nu poti pasi fara sa fii in peicol de a face entorsa,sau de a-ti rupe tocurile, sau sa-ti trezesti copilul din carut si toate celelalte minuni ale administratiei municipale?Din ultimile sedinte ale Consiliului local chiar se vad cifrele incompetentei functionarilor cu pretentii la retributii si pensii speciale. Astia tind sa ajunga o casta. greu de penetrat Cum justifica altfel decat prin impostura, incompetenta, delasare, sau parandarat de la firme de doi lei, nereusita in finalizarea unor lucrari , nereusita asupra carui epilog au stiut sau au fost atentionati chiar cu doi ani in urma?Domnule primar, da-i afara pe toti si apoi demisioneaza, ca nici mata nu esti mai breaz!

  2. Mai rau e ca trebuie sa stai la coada sa platesti alte taxe decat impozitul local! Primaria lu’ peste prajit nu are ghiseu separat pentru cei care nu au creierul spalat si trebuie sa plateasca taxe judiciare sau amenzi! Am de platit o asemena taxa si azi era full de pensionari “constiinciosi” care contribuie la bugetul lui Ababei si Sigartau+ Pandele, cel scump!

  3. Este o minciuna faptul ca nu au crescut taxeke si impozitele in Bacau. Anul trecut am platit impozit casa+ teren cu “reducere” de 10% , 475 de lei. Anul acesta am platit 678 lei. Stau si ma gandesc cum dracu’ nu au crscut taxele? Ori nu mai stiu eu matematica. Sa multumim guvernantilor care dau ordonante de urgenta pe sest, firmelor tovarasilor consilieri si ale primarului in functie samd. Si cineva imi spunea: iti mai aduci aminte ca toata lumea era bucuroasa de “recensamant” . Asa se numarau si vitele in trecut. Acum a venit randul nostru, al prostilor sa cotizam pentru nesimtitii si hotii care conduc acest oras. Sper ca nenea stavarache (scris intentionat cu litere mici ) sa infunde puscaria cat mai curand.

  4. Ce te -ai gândit tu spagarul primariei. Sa incasezi amenzile prima data.Trebuie asfaltat milcov si stefan cel mare si ce dracu sa te mai ia faci la insula.bine ca vin in cârd pensionarii care au trait bine pe timpul lui ceausescu sa plateasca la baronul spagarache.

  5. Toata lumea asociaza primaria si consiliul local cu smecheria, coruptia, lipsa de profesionalism si oameni needucati.
    Bacaul este probabil unul din cele mai corupte orase din tara. Primarul este iarasi prins cu musca pe caciula, sper sa scapam de el curand dar si de ceilalti ramasi ca nu sunt mai buni. DNA-ule vino si pe la Bacau urgent ca avem mare nevoie de tine ca sa incepem si noi o data sa ne miscam in directia cea buna!

LĂSAȚI UN MESAJ