De o săptămână a avut nevoie Direcția de Sănătate Publica să-mi răspundă la o întrebare. Am întrebat ce spitale din județ și-au închis porțile către pacienții care suferă de alte boli decât de COVID, conform unui recent ordin guvernamental. După șase zile, DSP îmi comunica faptul că nu-mi poate da aceasta informație, trebuie să mă adresez fiecărui spital în parte. Dincolo de faptul că este extrem de ciudat ca reprezentanții în teritoriu ai Ministerului Sănătății să nu știe care spitale sunt deschise pacienților și care primesc doar pacienți COVID, comunicarea cu aceasta structură care ar trebui să conducă ofensiva împotrivă pandemiei suferă de un inadecvat blocaj.

Alte doua solicitări de informații trimise luna trecuta au rămas și acum fară răspuns. Pe 27 septembrie am rugat DSP să ne comunice evoluția zilnica a numărului de persoane infectate din municipiul Bacău în ultimele 30 de zile. Instituția publică numărul zilnic total pe județ; am fi vrut să vedem evoluția pe municipiu. Au trecut aproape trei săptămâni și nu am primit nici o veste.

Pe 17 septembrie am întrebat DSP câți pacienți trecuți prin boala au recidivat și dacă sunt sau nu vaccinați. A trecut aproape o lună de la solicitare fară să primim măcar o cifră.

Nu numai DSP suferă de această problemă, sunt și spitale care nu vor să comunice informații publice. Reamintesc refuzul Spitalului municipal Onești de a comunica câți bani s-au cheltuit pe sporurile salariale acordate cadrelor medicale și câți pacienți au avut lunar în îngrijire.

Au ceva de ascuns aceste instituții? Întrebarea trebuie pusă deoarece încă de la declanșarea pandemiei spitalele și DSP-urile au refuzat constant să ofere informații. Eu nu-mi amintesc ca DSP să fi făcut, anul acesta, vreo conferință de presă pe tema pandemiei.

Autoritățile vor să ne supunem deciziilor lor. Vor să ne vaccinam, să purtăm mască și pe strada, să păstram distanța și așa mai departe. Autoritățile spun că așa trebuie. Dar autoritățile refuză să comunice. Refuză să răspundă la întrebări. Se comportă ca și cum am trăi într-o dictatură militară în care doar ele au voie să facă orice, restul trebuie să ne supunem.

Și pe urmă se întreabă, ca proastele, de ce nu le ascultă lumea și nu se vaccinează…

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE