29 martie 2024
MagazinCazul unei italience reaprinde dezbaterea în Belgia cu privire la expulzarea europenilor...

Cazul unei italience reaprinde dezbaterea în Belgia cu privire la expulzarea europenilor fără resurse financiare

Intenția autorităților belgiene de a expulza din țară o cetățeancă italiană și pe fiul acesteia pe motiv că nu au mijloacele financiare necesare pentru a se întreține a reaprins dezbaterea cu privire la cazurile de expulzare a cetățenilor Uniunii Europene din Belgia, al căror număr a crescut în ultimii ani, informează sâmbătă EFE.

Silvia Guerra, în vârstă de 38 de ani, artistă și rezidentă în Belgia de trei ani, a primit în urmă cu câteva săptămâni o informare din partea autorităților belgiene, prin care o invitau să părăsească țara pe motiv că reprezintă o povară pentru sistemul social. Cazul Silviei, care a anunțat că va face recurs împotriva deciziei, a avut un amplu ecou în presa italiană, care a criticat tendința autorităților belgiene de a expulza străinii intracomunitari.

Nu este pentru prima dată când presa străină își exprimă îngrijorarea din această cauză. În 2013, multe publicații franceze au denunțat această stare de fapt, după ce peste o sută de cetățeni francezi au fost invitați să părăsească Belgia din aceleași motive.



Potrivit datelor furnizate de Ministerul pentru Azil și Imigrație din Belgia, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a expulzărilor de cetățeni europeni care nu dispun de mijloace suficiente pentru a se întreține. În timp ce, în 2010, au fost expulzați 343 de cetățeni ai Uniunii Europene, cifra a crescut la 965 în 2011, și s-a dublat în 2012, ajungând la 1.918 expulzări. Potrivit ministrului belgian pentru azil și imigrație, Maggie De Block, până în septembrie 2013 fuseseră expulzați din Belgia 1.130 de cetățeni europeni.

Motivul invocat pentru a justifica majoritatea acestor expulzări, care uneori afectează persoane care locuiesc de mulți ani în Belgia, este “povara irațională” pentru sistemul social, concept stipulat în directiva europeană care reglementează libera circulație a cetățenilor în UE. Legislația comunitară stabilește că europenii au dreptul să locuiască într-un stat membru pe durata unei perioade care să nu depășească trei luni și, în tot acest timp, ei nu pot fi supuși niciunei condiții sau formalități, singura obligație fiind aceea de a avea o carte de identitate sau un pașaport valabile. Pentru șederile mai îndelungate, condiția este ca respectivul cetățean rezident să nu reprezinte “o povară irațională” pentru sistemul de asigurări sociale din țara de primire. AGERPRES

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri