Cazul grefierului care in 18 februarie a lesinat in timpul sedintei de judecata a stârnit reactii din partea multor colegi de breasla ai acestuia. Asa dupa cum s-a putut citi in ziarul „Desteptarea” foarte multi grefieri se plâng de conditiile grele de munca, situatie care nu poate fi contestata. Tocmai de aceea am dorit sa aflam de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau daca exista vreo solutie la aceasta.

„Termenul pâna la care s-ar fi putut face demersurile necesare pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite, inclusiv a celor din institutiile bugetare, a fost pâna in anul 2007, ne-a spus Ioan Andrei, inspector sef adjunct cu probleme de sanatate si securitate in munca al ITM Bacau. Pentru cei care nu s-au incadrat in termen, dar isi desfasoara activitatea in conditii grele, nocive sau periculoase, angajatorul poate acorda sporuri salariale, in baza buletinelor de expertiza a locurilor de munca, eliberate de Directia de Sanatate Publica si a stabilirii sumei prin contractul colectiv de munca sau cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Legat de cazul in speta noi nu am primit nicio sesizare de la vreun angajat al Judecatoriei Bacau ca isi desfasoara activitatea in conditii grele.” Acesta mai afirma ca „de la Judecatorie, Tribunal sau Curtea de Apel nu a venit la ITM nicio comunicare referitoare la evenimentul petrecut in sala de judecata”. Judecatoria Bacau, intr-­un comunicat de presa, recunoaste ca incidentul din 18 februarie nu a fost anuntat ITM Bacau, motivat de faptul ca „nu era incidenta niciuna din situatiile prevazute la art. 5 lit. f din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006”.

PUBLICITATE

Reprezentantii instantei sustin, de asemenea, ca nu au niciun document medical care sa conduca la suspiciunea unei boli profesionale sau legate de profesie. De cealalta parte, Ioan Andrei sustine: „In Legea 319/2006 scrie ca orice eveniment medical petrecut in timpul activitatii se comunica de indata ITM-ului, indiferent daca este vorba sau nu despre un accident de munca. Apoi angajatorul trebuie sa intocmeasca un dosar de cercetare prin care o comisie numita de el sa stabileasca caracterul evenimentului, respectiv daca este sau nu accident de munca”. Mai exact, intrucât angajatul si-a revenit si nu a fost nevoie de internare sau concediu medical, evenimentul este considerat „periculos”, prin urmare nu s-a aplicat nici o amenda.

Elena Tintaru,
Catalina Chifu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. eu ce v-am zis, dragi concetateni…..poti sa si mori la LOCUL DE MUNCA, in conditii de “razboi“ chimic, biologic NU se considera ACCIDENT/INCIDENT ( ca lesinul nu este accident) la LOCUL DE MUNCA…..nici boala PROFESIONALA……..se considera ca erai in oricare alta parte, inclusiv pe alta planeta, dar nu la locul de munca…..data viitoare ca sa aiba sanse la luarea in considerare ca si accident de munca, cand lesina trebuie sa se loveasca si cu capul de vreun birou, sa intre in coma….dar, mai bine, NU….ca nici atunci NU va fi accident la locul de munca ! multa sanatate si eu zic ca…..totusi…..ar trebui sa protestati……fata de conditiile de la LOCUL DE MUNCA !!!!!

  2. de altfel, JUDECATORIA bacau este instanta FARA PERSONALITATE JURIDICA :)…..cine sa sesizeze ITM- daca NU ai personalitate juridica :)……..deci, se poate considera ca acesti judecatori si grefieri sunt ANGAJATI LA NEGRU :)……….hahahahaha !!!! si toate sentintele date sunt ILEGALE :)……hahahahahaha ………NULE DE DREPT……..hahahahaha !

  3. Nea grefierul asta care a lesinat , pe viitor sa haleasca varza murata. Combate cu succesuri anemia, contine magneziu etc.Unul critica ca i-am prescris 100 ml. tuica din aia tare, dar cu varza murata nu mai are ce spune.Daca a lesinat nu are conditie fizica, asa ca trebuie pus pe instructie intensiva.Lesinul e ceva trecator nu are cum sa fie catalogat ditamai accident de munca silnica…………….doar nu i-a cazut tavanul in cap.

    • Măi, măi… cum le știi tu pe toate! Nea grefieru’ ăla de care vb tu (în necunostință de cauză) este fost pompier și n-a avut niciodată probleme de sănătate până să se angajeze acolo.

  4. Pai bine domnu AHA………………ce naiba parca actualul grefier e fost pompierul atomic. O fi fost popmpier dar nu s-a omorat cu instructia, probabil centralist, sofer, etc etc. la pompieri. Daca era fost pilot de supersonice .sau parasutist……….no coment. Totusi ramane varianta cu varza murata. Pe bune

  5. În instanţe sunt cele mai grele şi mai proaste condiţii de muncă. Se munceşte cum munceau pe vremuri sclavii pe plantaţie. Pe lângă faptul că au mult de lucru, grefierii mai fac şi din munca judecătorilor şi nu are nimeni curajul să comenteze pentru că cel care ar avea îndrăzneala ar fi imediat dat afară din sistem. Sindicatele grefierilor deşi există sunt ca şi inexistente, nu au fost în stare de la înfiinţare şi până în prezent, nici măcar unul din aceste sindicate,să solicite o normare a muncii grefierului, astfel că grefierii pentru a-şi termina lucrările sunt nevoiţi să stea peste program şi să vină sâmbăta sau duminica, prestând astfel ore suplimentare pe care nu le plăteşte nimeni. Trăim într-o ţară care se pretează a fi democratică, însă doar cu numele. În realitate grefierii din instanţele judecătoreşti sunt trataţi ca nişte slugi care trebuie să răspundă comenzilor judecătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ