La sfârsitul saptamânii trecute, in Galeria HOL a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” a avut loc vernisajul expozitiei de pictura naiva, intitulata “Catinca si ucenicii”, in care sunt reunite peste 60 de tablouri, semnate de artista Catinca Popescu si de ucenicii ei, de la Scoala de pictura din satul Sululet, comuna Tansa, judetul Iasi, locul de nastere al pictoritei. Absolventa a Scolii de Arta Bacau, promotia 1979, pictura, prof. Ilie Boca, arta decorativa Letitia Oprisan, Catinca Popescu a pornit in arta cu inima si sufletul la satul natal, la obiceiurile si traditiile locului.

Chiar daca a fost adoptata de Bacau, inscriindu-se in pleiada de artisti naivi de mare talent si virtuozitate tehnica, contribuind decisiv la ceea ce se numeste acum “Scoala bacauana de arta naiva”, fiind prezenta pe marile simeze din judet, din tara si din lume, nu a uitat frumusetea satului natal, de care o leaga, ca pe fiecare copil, amintiri de neuitat. Intre o expozitie in Bacau, alta in Iasi si una la Bruxelles, Catinca Popescu se opreste, in fiecare an, la Suhulet, unde a infiintat o scoala de pictura cu elevii din localitate. Si tot in fiecare an, cu lucrarile ei si ale copiilor deschide o expozitie, in sat, in comuna, la Iasi si in Bacau, la care invita pe toti cei care iubesc pictura, lumina si culoarea.

Au vorbit despre creatia Catincai Popescu, a elevilor sai, criticul Iulian Bucur, preotul paroh si un reprezentant al primariei din Tansa, ultimii doi veniti pentru a fi alaturi de artista care a vesnicit in arta naiva satul, oamenii si obiceiurile din Suhulet.

PUBLICITATE

O expozitie fabuloasa, o spun fara retinere, care trebuie vazuta, chiar daca este vacanta, sau poate cu atât mai mult.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ