M-am dus zilele trecute sa-mi schimb cauciucurile de iarna cu cele de vara, le-am umflat, la sugestia patronului de la atelier, cu azot in loc de aer. Platesc si, surpriza, primesc bon fiscal. Spun ca a fost o surpriza, deoarece la acelas atelier am apelat si in anii trecuti, insa nici macar nu m-a intrebat daca vreau sau nu bon fiscal, am dat banul si mi-a urat drum bun.

Mi-am zis ca masina merita, dupa o iarna destul de capricioasa, cu multa sare pe strazi si o spalare ca la carte. Merg la aceeasi spalatorie de ceva timp, stau la rând, intru in bar unde se achita serviciile, dau sa plec când aud: domnu, poftiti chitanta si, din partea casei, pâna va face masina, puteti servi o cafea. La magazinul din cartier, unde ne facem micile cumparturi, sotia imi spune când ii povestesc intâmplarile ca si ea a primit bon fiscal pe doua legaturi de patrunjel si o sticla de bors, ceea ce nu s-a mai intâmplat in ultimii 10 ani.

Ceva s-a schimbat in tara asta, miroase a normalitate, in conditiile in care de peste 20 de ani tot vorbim de evaziune fiscala, de munca la negru, de neplata obligatiilor catre stat, toate guvernele s-au plâns de neputinta in fata acestei plagi monstruoase care a cuprins economia. Se vorbeste de zeci si sute de miliarde de lei care nu sunt fiscalizate, “subterana” a depasit 40-50 la suta din intreaga economie, astfel ca importante sectoare bugetate de stat ramân an de an nefinantate.

PUBLICITATE

Noile masuri ale guvernului de intarire a controlului din partea ANAF si a altor institutii ale statului au scandalizat tocmai evazionistii, au inceput atacurile mizerabile si temerea mea este ca aceasta minune ar putea tine doar trei zile, deoarece guvernul a si facut un pas inapoi, ceea ce demonstreaza slabiciune, inchinarea in fata celor care striga mai tare. Ca orice inceput, este posibil sa se faca si excese, insa mecanismul se regleaza in timp, masura este buna, impozitele, pâna la ultimul banut, trebuie atrase la buget.

Corect si la timp, de la toti, fie ei agenti economici mici sau giganti, sa ramâna in circuitul economic doar cine respecta legile. Putem face acest sacrificiu. Este posibil ca actuala putere sa piarda din voturi, dar macar poate ramâne in istorie ca una care a pus ordine si a insanatosit economia, finantele, a instaurat normalul intr-o tara in care jaful a atins cote astronomice.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ