Politele auto obligatorii (RCA) s-a scumpit, in ultimele luni, cu pâna la 30 la suta. Startul scumpirilor a fost dat imediat dupa ce autoritatile au anuntat falimentul Astra Asigurari, in luna august 2015.

Scumpirile RCA s-au produs treptat si in procente diferite, de la o companie la alta. Mai mult, se asteapta ca, in ipoteza preluarii societatii de asigurare Carpatica Asig de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), politele RCA sa se scumpeasca din nou. Cert e ca, potrivit brokerilor locali, de la inceputul anului, unele companii de pe piata locala a asigurarilor au evitat sa creasca tarifele la RCA, asa cum se vehicula in anumite medii, in vreme ce altii au procedat chiar la ieftinirea acestor produse.

„Am avut mai multe cazuri in care clientii, auzind ca politele RCA se vor scumpi de la 1 ianuarie, si-au incheiat asigurari noi inainte sa le expire politele. De exemplu, un posesor auto care a cumparat un RCA cu mai bine de doua saptamâni inainte de a expira vechea polita, a pierdut aproape 40 de lei. O data pentru ca polita, in cazul lui, s-a ieftinit cu 10 lei, de la inceputul anului, si a doua oara, pentru ca cele doua polite s-au suprapus, generând o pierdere de 27 de lei”, explica un broker de asigurari din Bacau.

Chiar si asa, asigurarile auto obligatorii sunt destul de scumpe, la ora actuala. De exemplu, la un autoturism Toyota Yaris, inmatriculat in 2003, cu o capacitate cilindrica de 998 cmc, un tânar sofer de 23 de ani, va plati pentru o asigurare RCA valabila un an, intre 1.116 lei si 2.970 de lei. Daca alege o polita RCA pe 6 luni, tarifele variaza între 587 si 2.508 lei. „Multumesc, dar nu. Pai, asigurarea ma costa mai mult decât face masina. Asa, mai degraba, o inmatriculez pe numele soacrei, si ma costa, cel mai ieftin,…doar 530 de lei. Tot o «avere», dar nu aproape 800 de euro”, spune Irinel Stefan, un tânar din Bacau care a tocmai a primit o masina second hand, la terminarea facultatii.

In schimb, pentru un Opel Vectra de 1.600 de cmc, din 2001, detinut de un sofer de 48 de ani din Bacau, fara istoric de accidente, pretul RCA pe 12 luni variaza între 299 lei si 584 lei. Pe 6 luni, o polita RCA ii va scoate din buzunar aceluiasi proprietar intre 198 si 463 lei. Tarife intr-adevar uriase sunt pentru RCA-urile incheiate pentru autovehicule mari.

„La un cap tractor, o oferta RCA care expira pe 29 decembrie, insemna 4.500 de lei, dar clientul mi-a zis ca oricum nu circula de Revelion si o va face in ianuarie 2016. Din pacate, la aceeasi firma de asigurare, polita RCA l-a costat 5.000 de lei, cu 500 de lei mai mult decât cu o saptamâna in urma”, a declarat un alt broker din Bacau.

Si mai mari sunt costurile politelor auto obligatorii in cazul firmelor care au cod CAEN Transporturi. In cazul lor, tarifele RCA s-au dublat, chiar triplat, in ultimele luni.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ