20 aprilie 2024
EconomieCât iti ia sa începi o afacere la noi? Dar sa o...

Cât iti ia sa începi o afacere la noi? Dar sa o inchizi?

* potrivit Registrului Comertului Bacau, din vara aceasta, o firma se poate înfiinta în 48 de ore

O afacere, la noi, se incepe relativ usor si rapid, in doar 48 de ore. În plus, potrivit unui raport intocmit recent de Global Entrepreneurship Monitor, un antreprenor ar avea nevoie, în medie, de aproape 12.500 de dolari pentru a pune pe picioare bisnisul, mai mult decât în Polonia, Suedia, Bulgaria, Croatia sau Ungaria, dar mai putin decât în state dezvoltate cum ar fi Germania, Italia sau Norvegia. La nemti, costul mediu pentru începerea unei afaceri este de 22.200 de dolari, în timp ce în Polonia este de aproximativ 11.500 de dolari, fata de jumatate (5.700 de dolari) vecinii din Bulgaria.

Patron, cât ai bate din palme

Potrivit Registrului Comertului Bacau, din vara aceasta, o firma se poate înfiinta în 48 de ore. Atât trece de la depunerea cererii de înfiintare a unei firme si pâna la momentul în care antreprenorul pleaca acasa cu certificatul constatator al noii entitati economice. Pâna acum, o firma aparea în trei-patru zile sau chiar într-o saptamâna. Numai in prima parte a acestui an, au luat fiinta 1.241 de noi afaceri. Deschiderea unei societati presupune un capital minim de aproximativ 800-1.000 de lei, cât sunt taxele la Oficiul Registrului Co­mertului. Suma difera în functie de actele pe care le solicitati institutiei. Vor plati mai mult cei care vor face si actul constitutiv al socie­tatii tot la ORC.

Etapele pentru închiderea unei firme



Problema se pune la desfiintarea afacerii, caz in care, daca firma are chiar si numai câteva datorii acumulate, operatiunea de închidere a acesteia devine aproape imposibila, pâna la achitarea debitelor. Un bacauan daca vrea sa radieze firma proprie, trebuie ca mai intâi asociatii sau actionarii sa ia o decizie în AGA (in cazul unui asociat unic, trebuie sa faca un document prin care sa hotarasca dizolvarea si lichidarea simultana a firmei).

Acea hotarâre se trimite, pentru a fi publicata, Monitorului Oficial al României, timpul de aparitie fiind de aproximativ 10-15 zile. Apoi, peste alte 30 de zile, eventualii creditori trebuie sa afle ca proprietarul vrea sa îsi închida firma si sa o radieze din evidentele ORC. Dupa acest termen, antreprenorul depune la Registrul Comertului hotarârea AGA si cu Monitorul Oficial în care s-a publicat acea hotarâre.

La dosar, vor mai trebui atasate un certificat emis ANAF care atesta lipsa datoriilor catre bugetul consolidat al statului si unul de la Taxe Locale din cadrul primariei localitatii unde-si are sediul firma. În lipsa acestor datorii, Registrul Comertului Bacau va proceda la dizolvarea si lichidarea societatii, urmând radierea. „In prima jumatate a acestui an, in judetul Bacau, si-au intrerupt temoprar activitatea 161 de firme, fata de 237 in perioada similara a anului 2015. In schimb, in perioada analizata, 500 de firme s-au dizolvat, comparativ cu doar 412 in primul semestru al anului trecut. Totodata, au fost inregistrate 73 de insolvente (fata de 129) si 1.503 de radieri, cu aproape 500 mai multe ca in anul precedent”, a aratat Gheorghita Patrichi, directorul Registrului Comertului Bacau.

Statul te ajuta…daca are interes

Asadar, daca o firma poate aparea în doua zile, demersurile ce trebuie facute pentru închiderea aceleiasi entitati pot dura aproape doua luni, evident, cu conditia ca societatea sa nu aiba datorii. Daca debitele sunt fata de stat, firma nu poate sub niciun fel sa fie inchisa. In acest caz, Finantele pot face opozitie la decizia de dizolvare emisa de tribunal, cerând numirea unui lichidator, in scopul recuperarii acelor datorii înainte ca firma sa dispara. Mai exista situatii in care statul este cel care poate inchide o firma. Potrivit legii, la cererea Fiscului, statul poate sa-ti dizolve firma dupa 60 de zile de la data-limita de depunere a bilantului (fata de doi ani la rând cât era termenul vechi).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri