Cât de departe mergem după “aliatul strategic”?

3

Povestea nu e nouă: doar aliatul e altul. În 1942 am mers alături de “aliatul” german până la Stalingrad și era să fim rași ca națiune de tăvălugul sovietic; după război am avut URSS-ul ca “aliat” și istoria a consemnat nenumărate excese cauzate de implicarea sovieticilor. Astăzi ne batem cu pumnul în piept că suntem “aliați strategici” ai SUA și tropăim belicos prin Afganistan după ce am dat o raită și prin Iraq, căutând nu se știe ce, că nu prea am găsit.

Întrebarea este cât de departe ne dorim să mergem alături de acest aliat? Pentru că, deocamdată îl urmăm peste tot și îi imităm politicile, chiar dacă acest lucru înseamnă pierderi materiale și umane pentru noi. Am intervenit în Afganistan, deși nu ne-a cerut acest lucru ONU iar NATO, oricât s-ar strădui unii să ne convingă, este doar o alianță defensivă, care ne obligă să intervenim atunci când o țară din alianță este atacată, nu să invadam o țară doar pentru că unii au anumite interese.

Dar să lăsăm Afganistanul. Vom merge alături de SUA la o eventuală invazie a Rusiei? De doi ani SUA și aliații săi aduc în estul Europei trupe și tehnică de luptă pentru a “contracara” agresiunea Rusiei, agresiune pe care o vedem doar pe canalele TV occidentale. Dacă dintr-o eroare sau dintr-un calcul se declanșează un conflict care este exploatat și NATO decide să invadeze Rusia, ce facem? Ne-am gândit vreo clipă?

PUBLICITATE

Să zicem că poate nu izbucnește conflictul cu Rusia. Principalul aliat al SUA în Golf, Arabia Saudita, a dat un ultimatum unui stat independent-Qatar-cerându-i să rupă legăturile politice și economice cu alt stat (Iran) și să-și închidă televiziunea Al Jazeera, principalul post de știri în limba arabă din Orient. SUA nu doar că nu a atras atenția Arabiei Saudite că întrece măsura, dar o mai și sprijină. Și, totuși, “aliatul strategic” insistă de fiecare data pe libertatea presei ca o condiție principală pentru ca o țara să fie recunoscută ca democratică. În cazul de față, SUA nu are nici o tresărire că saudiții cer închiderea unui grup de televiziune dintr-o țară suverană. Cum nu au nici o tresărire nici cu privire la crimele de război comise de saudiți în Yemen, într-un război de care nu mai vorbește nimeni.

Dar, poate că nu ne privește pe noi situația din Qatar. Să admitem asta. Ce opinie vom avea în momentul în care SUA își vor muta armele nucleare de la baza din Turcia la noi în țara? Pentru că la Incirlik nu vor mai rămâne mult, turcii având alte idei referitoare la cooperarea militară. Noi, care nu am acceptat nici exercițiile militare comune cu țările Tratatului de la Varșovia, și nici ca URSS să-și amplaseze rachete nucleare pe teritoriul nostru, cum vom reacționa când aliații noștri strategici ne vor cere să le găzduim focoasele nucleare?


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. nu vom merge nicaieri cu “strategicii” si motivul este simplu: Romania vaporizeaza prima la o adica; kalibrele din Crimea ajung la scutu lui peste, Kogalniceanu si pe unde mai au licuricii trupe de ocupatie, in 10 minute si desi alea merg la firu ierbii deci nu le doboara nica or sa si aiba si ceva bakup de pe vre-o fregata, submarin sau bombardier strategic; tinta sigura deci.
  Putin a zis-o clar de mai multe ori: Rusia nu va mai lupta nici o data un razboi pe teritoriul, iar daca ajungi la concluzia ca nu mai exista nici o cale sa te intelegi dementul care te ameninta: ataca primul! http://www.paulcraigroberts.org/2017/06/23/world-going-trump/
  daca o tara mica cu cateva bombite mititele acolo gen Corea de Nord ii tin ii sah pe psihopatii astia imagineaza-ti ce le fac o mare putere nucleara gen Rusia sau China (sau Rusia+China 😀 ) cu 3000+1500 bucati; n-ai cum sa opresti asa ceva si nu trebuie sa ajunga toate!
  personal sunt siderat cum va lasati profilati sa deveniti carnea de tun licuriceasca

 2. (…) NATO decide să invadeze Rusia (…) De ce ar dori sa invadeze NATO o tara in care, citez “Principalii factori ai mortalității în Rusia sunt hipertensiunea, abuzul de alcool și de tutun, nivelul ridicat de colesterol. Potrivit ministrului rus al sănătății, Tatiana Golikova, 87,5 % din decesele înregistrate în Rusia sunt legate de acești factori, o situație care nu s-a schimbat din 2002. (…) Ministrul rus a mai atras atenția asupra faptului că abuzul de alcool constituie principala cauză a incapacității de lucru în Rusia.”
  Oricum, daca va fi sa fie taiat nodul gordian cu sabia, suntem prea mici si neinsemnati ca sa ne putem pune de-a curmezisul tavalugului. Cel putin in momentul de fata neutralitatea este un deziderat greu de realizat.

 3. N-au reusit sa ramana neutri in WWII aia di Kiribati in mijlocul Oceaniei….cum ramanem noi neutri in mijlocul Europei? Prin ce mijloace? Totusi, lumea creata de SUA dupa ’45 e total diferita de cea jefuita de URSS…e indeajuns sa te uiti la RDG-RFG, la Coreea N-S, la Japonia si Georgia etc…ar fi bine sa nu existe conflicte, dar nu depinde de Romania si totusi geografic suntem in “ochiul” tornadei.

LĂSAȚI UN MESAJ