21 iulie 2024
EconomieCâștigul salarial mediu, în creștere, dar sub media națională

Câștigul salarial mediu, în creștere, dar sub media națională

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, câștigul salarial mediu net în județul Bacău a fost de 4.261 lei (RON)/persoană în luna noiembrie 2023. Cu toate acestea, acesta se situează sub media națională cu 504 lei (RON)/persoană, înregistrând o scădere de 10,6% față de salariul mediu național.

Analiza detaliată a câștigului salarial mediu net dezvăluie diferențe semnificative între sectoarele economice. Domeniile care au înregistrat salarii medii nete peste media județului Bacău sunt “Agricultură, Vânătoare și Servicii Anexe, Silvicultură și Pescuit” și “Servicii”, în timp ce activitatea din sectorul “Industrie și Construcții” se situează sub media salarială a județului.Comparând evoluția câștigului salarial mediu net, se observă o creștere semnificativă în noiembrie 2023 față de octombrie 2023, cu o rată de +2,7% în prețuri comparabile. În comparație cu aceeași lună a anului precedent, noiembrie 2022, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere de +4,7% în prețuri comparabile.

Această analiză indică faptul că, deși județul Bacău înregistrează o creștere a câștigului salarial, este important să se depună eforturi pentru alinierea acestuia la nivelul mediu național și pentru reducerea decalajului existent. Sectorul industrial și cel al construcțiilor reprezintă zone care ar putea beneficia de atenție suplimentară pentru a sprijini creșterea câștigurilor salariale în județ.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri