Trăim într-un secol în care argumentul economic e decisiv și, cum se spune în popor, mai direct, „banul e la putere”. Reacția, la orice solicitare, e o întrebare: „Cât plătiți?” sau „Ce câștig eu din asta?”.

Totuși, în acest secol în care pragmaticii par învingători, există tineri care muncesc spre binele comunității fără să fie plătiți. Îi ajută la lecții pe copiii săraci, se joacă cu ei, îi prepară la engleză și matematică, le fac daruri și colectează fonduri pentru ei.
Alină durerea bătrânilor bolnavi, fac curățenie în apartamentul lor, le plătesc facturile și le ascultă confesiunile. Strâng gunoaiele lăsate de adulți pe malul Bistriței și la marginea pădurilor.

Se alătură Fundației de Sprijin Comunitar, Centrului „Don Bosco”, Fundației Bronx People, Valoare Plus și altor organizații și îi ajută pe oamenii aflați în suferință, ajută comunitatea să mai vindece din răni.

Sunt răsplătiți o dată pe an, la Gala Voluntarilor Băcăuani, când urcă pe scenă pentru a primi diplome și aplauze. Anul acesta, evenimentul, ajuns la ediția a XII-a, a fost organizat în sala „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora”, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 400 de tineri.

Juriul a avut de ales 10 câștigători din cele 46 de nominalizări făcute pentru voluntari și proiecte. Într-o atmosferă incediară, au fost invitați pe scenă cei mai implicați voluntari ai următoarelor ONG-uri: Asociația Step, Asociația Bronx, Insula Cercetașilor Bacău, Fundația „Sfântul Ioan Bosco”, Federația Tinerilor din Bacău, Centrul Regional de Ecologie, Consiliul Tinerilor Instituționalizați, Asociația Valoare Plus, Fundația de Sprijin Comunitar.

„Cred cu tărie că pentru fiecare organizație, acești tineri sunt plus valoarea care aduce energie, inițiative noi și implicit rezultate. La mulți ani, dragi voluntari băcauani! Cu voi, viitorul arată mai bine. Astazi vedem o generație de tineri care pun bazele unor cariere de succes. Omenia este fundamentul pe care ar trebui clădite toate profesiile”, a declarat Gabriel Măgurianu, organizatorul Galei.

Au urmat premiile juriului, pentru cele mai bune proiecte de voluntariat și cei mai buni voluntari ai Bacăului.

Iată câștigătorii Galei Voluntarilor – Ediția 2018:

„Cel mai bun proiect de voluntariat al anului 2018” a fost declarat „Bacău – Capitala Tineretului” al Federației Tinerilor din Bacău.

„Celmai bun voluntar al Bacăului pentru anul 2018” este Ștefania Andreea Gartu, nominalizata atât de Asociația STEP, cât și de Federația Tinerilor din Bacău.

„Voluntarul Anului 2018 în domeniul Protecția Mediului” a fost desemnata Amalia Ilie, voluntară la Centrul Regional de Ecologie Bacău.

„Voluntarul Anului 2018 în domeniul Educației este Larisa Monica Farțadi, voluntar în cadrul Fundației Sf. Ioan Bosco.

„Voluntarul Anului 2018 în domeniul Social” a fost ales Cosmin Niță, voluntar al Consiliului Tinerilor Institutionalizați.

„Proiectul Anului 2018 în domeniul Social” este proiectul inițiat de Dănuț Radu la propunerea Asociației „Surf the Earth Project- STEP

„Proiectul Anului 2018 în domeniul Tineret” este „Vara Împreună”, proiect al Fundației Sf. Ioan Bosco.

„Proiectul Anului 2018 în domeniul Educației” este proiectul „Stay Free”, derulat de Asociația Valoare Plus.

„Proiectul Anului 2018 în domeniul Sănătății” a ajuns la Asociația Bronx, cu proiectul „Speranță pentru Viață! Donează Sânge!”