Conducerea Spitalului Județean de Urgență Bacău a organizat joi, 27 septembrie, o conferință de presă în care a prezentat noul spațiu în care funcționează secția de Oncologie.

„Investiția în Secția de Oncologie a avut o valoare de 1.100.000 de lei, bani integral suportați de către Consiliul Județean Bacău. Construcția a avut o nevoie de o perioadă de 12 luni, timp în care am schimbat întreaga structură a clădirii, care a fost dotată și cu lift, cu instalații de fluide medicale în toate saloanele, fiind în acest moment în standardele europene în materie de sănătate. Pot să vă mai spun că, în evidența oncologică sunt peste 1.500 de pacienți și credem că putem face față adresabilității a județului și, cred eu a regiunii, mai ales că suntem în strânsă legătură cu Radioterapia” , a arătat Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău, care a subliniat și faptul că există un proiect european la nivel regional care arată că Bacăul a tras cei mai mulți bani în ultimii patru ani în ceea ce privește serviciile de sănătate, de la infrastructură și până la dotare. Ca un exemplu, Bacăul are 45 milioane de lei atrase din aceste fonduri, în condițiile în care Vrancea și Neamț însumate nu ajung la această valoare.

Locația veche a secției de oncologie nu mai corespundea din punct de vedere al normelor sanitare și se impunea relocarea ei în acest spațiu care a fost destinat compartimentului HIV SIDA, compartiment mutat în secția de Infecțioase Adulți.

„Așa cum am afirmat în dese rânduri, consider că este datoria echipei manageriale să asigure condiții de desfășurarea de activități medicale optime, pentru personalul medical, și nu în ultimul rând, și condiții hoteliere de înaltă calitate pentru pacienți. Reamintim că pe lângă această secție de Oncologie, nou renovată, avem și secția de Radioterapie cu accelerator la care adresabilitatea este mare. Ambiția noastră este ca în timp, mai devreme sau mai târziu, să creăm aici un centru de Oncologie la standarde ridicate”, a declarat în cadrul conferinței de presă dr. Ioana Raluca Dinu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Noua secție de Oncologie a Spitalului Județean de Urgențe deține 35 de paturi pentru spitalizarea continuă și 5 paturi pentru spitalizarea de zi care pot suporta câte 120-130 de pacienți pe lună pentru fiecare formă de spitalizare. Unitatea este deservită de trei medici primari oncologi, un psiholog, și alte cadre medicale bine pregătite pentru această secție. Despre ce se întâmplă în noua secție de Oncologie a S.J.U. Bacău ne-a explicat dr. Mihaela Spiridon, medic primar oncolog, șeful Secției Oncologie: „Avem aici lucruri deosebite, unele chiar inovatoare, cum ar fi atelierul de Art-terapie în care pacienții pot desfășura activități artistice. În același timp, ne-am axat pe o sporire a condițiilor de securitate a personalului. În acest sens avem două hote cu ajutorul cărora să putem dizolva citostaticele, una dintre acestea asigurând și automatizarea amestecului dintre solvent și pulbere, astfel că personalul este foarte puțin în contact cu substanța citotoxică.”

„Eu am fost operată la secția medicală și acum am fost adusă aici. Sunt pentru prima dată aici și sunt plăcut surprinsă de ce văd aici. În primul rând personalul, toată lumea îți zâmbește… Eu n-am crezut așa ceva. Numai zic de mâncare și curățenie… Pentru mine e lux aici. Am auzit numai lucruri rele despre ce se întâmplă în spitale, dar aici nu-i așa, și sincer nu m-am așteptat. Mai ales că am o vârstă și oamenii au tendința să zică că nouă, bătrânilor, ne-a ajuns. Aici toată lumea se poartă frumos și asta mi se pare cel mai important.”
Elena Uricaru, 70 de ani, pacientă din Itești

„De trei luni fac tratamente în secția de oncologie și am prins-o și pe cea veche. Aici, curătenia este impecabilă, serviciile sunt bune… Și dincolo erau condiții, dar nu ca aici. Acolo erau șapte într-o cameră, aici unu-doi, ceea ce contează enorm. Când am auzit de pavilionul ăsta nou, îmi cam imaginam cum va fi pentru că eu am mai stat internat și la Cluj. Ce să spun? Confortul e maxim, poate doar un televizor lipsește, în rest e în regulă.”
Isidor Hușanu, 61 de ani, pacient din Bacău