27 iulie 2024
Zona zeroMemoriaCasa Memorială ,,Nicu Enea”, Bacău

Casa Memorială ,,Nicu Enea”, Bacău

Este o subunitate a Complexului Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău și este monument istoric. A fost construită în anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Paloșanu, tatăl Elvirei Enea, soția pictorului Nicu Enea. În această casă, soții Elvira și Nicu Enea au trăit în perioada 1929 – 1960, informație inscripționată și pe plăcuța de pe fațada casei, care o atestă ca obiectiv de patrimoniu. În noiembrie 1968, Elvira Enea face statului român o ofertă de donație care cuprinde imobilul, terenul aferent, 130 de lucrări de pictură, 210 de lucrări de grafică, mobilier și obiecte care au aparținut pictorului Nicu Enea, donație acceptată de autoritățile locale, în luna mai 1969.

După amenajarea casei, în luna decembrie 1970, aceasta se deschide pentru public, Elvira Enea îndeplinind funcția de custode. În cadrul expoziţiei din casa memorială sunt expuse, 60 de lucrări de pictură şi grafică semnate de Nicu Enea, obiecte personale, fotografii, corespondenţă.. Și tot aici, au loc şi expoziţii temporare, în special dedicate tinerilor artişti, iar de câţiva ani aici se organizează o tabără de creaţie pentru copii în cadrul proiectului „Prietenii pictorului Nicu Enea”.



Repere biografice

Nicu Enea (28 mai 1897, sat Valea Arinilor, comuna Măgirești, Bacău – 16 septembrie 1960, Bacău) a fost elev al lui Camil Ressu, Jean Al. Steriadi, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu și Arthur Verona, la Şcoala de Arte Frumoase şi Academia Liberă de Pictură, din București. Pictor impresionist şi postimpresionist, Nicu Enea reprezintă România, în 1935, la Expoziţia Internaţională de Pictură de la Paris, unde a primit medalia de argint, pentru lucrarea ,,Elvira”, un superb portret al soţiei sale. Căştigă concursul pentru a picta mai multe săli din Palatul Regal, în 1937 realizează pictura Bisericii ,,Sfinţii Voievozi” din Bacău, iar în 1942 participă la renovarea şi pictarea Catedralei Ortodoxe din Chişinău, Nicu Enea fiind şi autorul picturii de pe Cupola Teatrului ,,Bacovia” din Bacău. Recunoaşterea talentului său de excepție este onorată prin organizarea mai multor expoziţii în Bucureşti, pictorul Nicu Enea fiind distins cu numeroase și importante premii. După 1945 este îndepărtat din viaţa artistică, fiind acuzat de comunişti că a fost un apropiat al Casei Regale, devenind şomer, fiind nevoit să se angajeze la fabrica ,,Proletarul” din Bacău şi obligat, pentru a trăi, să execute lozinci şi portrete ale unor demnitari comunişti. După anii 60, soţia sa Elvira reuşeşte să-i reabiliteze numele şi îl aduce în atenţia publicului, prin organizarea a două mari expoziţii, una în Bacău şi alta în Bucureşti.

Pe lângă albumele și volumele dedicate pictorului băcăuan, în 2015, cu ocazia organizării în satul natal a primei ediții a manifestării ,,Ziua Nicu Enea”, Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău a editat și oferit participanților, o broșură de promovare a acestui important eveniment, prima de acest fel care apare într-o localitate băcăuană. În piesa de teatru ,,Bătrîna și hoțul”, creație a dramaturgului băcăuan, Viorel Savin, personajul principal este Elvira, soția pictorului Nicu Enea, rol interpretat magistral la premiera TV, de regretata tragediană Irina Răchițeanu.

Acces: Str. Nicu Enea, nr. 31, Bacău

Program vizitare: marți – vineri: 9.00 – 17.00; sâmbătă, duminică, luni: închis

 

Romulus-Dan BUSNEA

 

Rubrică realizată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău    



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri