Răzvan Bibire

Regret să va dau o veste proastă: avem cea mai disfuncțională clasa politică din ultimul secol și, foarte probabil, din întreaga istorie a țării. Măcar, în anumite vremi, puteai să dai vină pe prostia unora, pe lipsa de carte, pe lipsa de cultură.

Poate, în anumite timpuri, nu știau să citească, dar aveau bun-simț și suplineau, astfel, lipsurile. În mod cert, dacă erau puși pe căpătuială – și au fost mulți – mai aveau câte o urmă de rușine și nu dădeau foc țării doar ca să le iasă lor suma. Am mai avut și trădători, politicieni vânduți intereselor străine, colaborationisti ai ocupanților, dar numărul lor a fost întotdeauna mai mic decât cel al patrioților.

Ce se întâmplă, însă, astăzi pe scenă politică depășește orice imaginație și orice scenariu. Că președintele să încalce cu bună știință prerogativele constituționale, că sistemul juridic să ajungă să se mai țină în câteva pioneze pentru că niște oameni politici l-au torpilat din greu, că serviciile secrete se folosesc de banii publici pentru a face jocuri politice și pentru a ataca țara din străinătate, că zeci de ONG-uri propagă dezinformări pentru a-și atinge niște ținte politice, iată doar numai câteva din realitățile acestor timpuri.

Și nu am pomenit nimic de politicienii vânduți intereselor străine, politicieni care fac declarații, propuneri legislative, mint și, în general, acționează după cum primesc ordinele de la ambasade.

Țara asta e o casă de nebuni în care câțiva scelerati practică jocul cu chibriturile călare pe butelie. Napoleoni de balamuc își închipuie că reprezintă elita acestei țări și ne țin prelegeri despre onestitate, decentă sau anticorupție, ei care abia au fost scăpați de anchete sau ale căror procese sunt puse la rece ca să nu-i facă să transpire.

Singura parte pozitivă din toată această nebunie este că nimeni nu-i mai crede iar economia de prea multă vreme nu mai reacționează emoțional în fața prostiilor debitate de circarii nației. Desigur, cu condiția ca nu cumva chiar circarii să mai arunce câte o petardă. Bine ați venit in România, țara în care politicienii ar trebui să poarte nu costum și cravată, ci doar niște cămăși cu mâneci foarte lungi, care se leagă la spate…