25 aprilie 2024
ActualitateCasa Albert striga spre comunitate / "Oamenii nu stiu ce inseamna...

Casa Albert striga spre comunitate / “Oamenii nu stiu ce inseamna ingrijiri paletive!”

Hospice Casa Albert din cadrul Asociatiei “Lumina” a lansat proiectul “Si totusi sunt ca voi!”, care urmareste sa creasca gradul de acces la ingrijirile paleative. Principalul obiectiv e furnizarea directa de servicii de ingrijire pentru 25 de copii si tineri cu afectiuni care le limiteaza viata prin organizarea Centrului de Zi “Albert”.

Copiii au fost selectati tinându-se cont de starea lor, nevoia de suport si starea de vulnerabilitate, toti fiind intr-una din urmatoarele situatii: familie monoparentala, situatie financiara extrem de precara, domiciliu intr-o localitate izolata. Valoarea totala a proiectului este de 31.000 de lei, din care 13.000 vor fi asigurati de CJ Bacau.

Proiectul isi mai propune sa deruleze o campanie de sensibilizare a actorilor din comunitate care pot schimba in bine situatia acestor copii si o campanie de informare a bacauanilor cu privire la ce inseamna ingrijirile paleative si dreptul de a beneficia de astfel de servicii.



Peste 5.000 de bolnavi de cancer!

Serviciile oferite de Casa “Albert” se adresau, pâna acum, numai copiilor cu boli incurabile: leucemii, tumori, encefalopatii, linfom etc. Acestia frecventeaza Centrul de Zi de doua ori pe saptamâna, pentru cei mai multi dintre ei fiind singura iesire in lume. “De doua luni, oferim ingrijiri si adultilor diagnosticati cu cancer pentru ca nevoia de sprijin e foarte mare, arata Mihaela Dumitrache, director executiv Casa Albert.

Ne este foarte des solicitat ajutorul de catre familiile care au pe cineva bolnav de cancer. Vor o persoana care sa tina companie bolnavului opt ore, dar noi nu putem sa trimitem un asistent medical o zi intreaga la domiciliul unui singur pacient.” In prezent, asociatia poate oferi ingrijire cel mult o ora si jumatate/bolnav, timp in care angajatul schimba pansamentele, spala ranile, asigura tratamentul, vorbeste cu pacientul.

In judet sunt peste 5.000 de persoane diagnosticate cu cancer, iar serviciile de ingrijiri paleative, destul de restrânse. Din acest motiv, in proiect a fost introdusa, pe lânga functionarea Centrului de Zi, o campanie de informare al carei scop este sa sensibilizeze comunitatea.

“Vrem sa strigam in comunitate ca nevoia de servicii paleative e foarte mare! Vom incerca sa informam populatia, institutiile publice si firmele, care ne pot ajuta daca stiu despre ce este vorba si daca vor. Acel 2 la suta directionat spre serviciile furnizate de asociatie ar insemna un sprijin important” – a declarat Mara Matei, specialist PR Asociatia “Lumina”.

“Oamenii nu stiu ce inseamna ingrijiri paletive, nu stiu nici faptul ca au dreptul la ingrijiri paleative. Noi ii preluam pe bolnavi din spital, dar nu ne preocupam numai de ei, identificam solutii impreuna cu familia. Ingrijirile paleative cuprind servicii integrate sociale, medico-sociale, de consiliere psihologica, suport emotional si de recuperare” – e de parere Mihaela Dumitrache, director Hospice Casa Albert.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri