Episodul caruselului, din filmul românesc „Amintiri din Epoca de Aur”, una dintre cele mai bune pelicule ale acestor ani, ne spune povestea activistului care face pregatiri pentru a intâmpina o vizita oficiala.

De la partid va veni un inspector gomos, caruia nu ii plac copiii clapaugi, vacile si oile de pe drumuri, de parca s-ar astepta sa vada pe ulite altceva decât a pus Dumnezeu de o vesnicie incoace.

Nu lipsesc pancartele cu “Nu bombei cu neutroni!”, steagurile si poeziile patriotice. In momentul in care apare inspectorul in comuna, satenii alearga cu mic, cu mare spre masina, se flutura steaguri, se striga la sincron „Ura! Ura!”, se imbulzesc animale si oameni.

Pe liderii obstei si alti parveniti, activistul ii cheama in carusel, un iuj cu lanturi, dintr-un bâlci ambulant, de la marginea satului. Iuj care din cauza unei defectiuni nu se mai opreste…

Si nimeni nu are ce sa ii faca, decât sa astepte sa se termine motorina din rezervor. Se face noapte, caruselul se invârte incontrolabil, se crapa de ziua, caruselul se tot invârte.

Primarul striga „Ajutor!” politistul face infarct, popa adoarme, veterinarul isi varsa matele, nimeni nu are ce sa le faca, motorina inca mai este in rezervor… Si se invârte, si se invârte….

Unii dintre noi s-au urcat in carusel alaturi de primar, altii am stat pe margini si ne-am uitat curiosi. Cu toate ca am vazut ca instalatia e stricata, nu am avut ce ii face, decât sa asteptam sa se opreasca singura sau sa o opreasca cineva. Si au oprit-o….

Multi dintre noi am dormit bine azi noapte, soarele ne-a trezit lin dimineata si am inceput o noua zi.

Nici un rasarit, oricât de frumos ar fi, nu ne garanteaza ca ziua va decurge lin. Ieri, de exemplu, a fost un accident grav pe Calea Moldovei, a fost retinerea primarului Stavarache, a plouat torential, a iesit soarele dintre nori, iar când scriam aceste rânduri nu stiam inca ce ar mai fi urmat, poate vreun câstig la loterie sau un mare cutremur.

Unii dintre noi au dormit bine, au inceput ziua bine, sunt multumiti ca au luat masa alaturi de familie, ca au vizionat un spectacol bun, ca au facut o fapta buna.

Cu totii suntem in carusel si ne invârtim in continuu, fiindca acesta este ciclul natural al vietii. Cine se urca in carusel cu toate ca ii va fi rau sau nu coboara la timp patimeste…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ