28 aprilie 2024
ActualitateCartierul nascut in lanul cu porumb

Cartierul nascut in lanul cu porumb

Cartierul marginit de strazile Milcov, Alecu Russo si strada Stadionului, este unul relativ tânar pe harta orasului. Cu ceva mai mult de 50 de ani in urma, in locul aglome ratiei de blocuri care se
vede acum erau doar lanuri nesfârsite de porumb, practic o zona agricola, marginita, ici-colo, de câteva case. Iar, si mai inainte, pe acolo, si-a dus albia, precum si luncile, chiar si râul Bistrita.

Apa s-a mutat mai apoi unde ii este locul si acum. Batrânii rememoreaza ca zona a devenit suprafata agricola, apoi a aparut cartierul Cornisa.

„Au inceput sa apara fabrici tot mai multe in Bacau. Iar, acolo, era nevoie de tot mai multi muncitori. I-au adus mai ales din zonele rurale si asa au aparut cartiere intinse de blocuri, inghesuite unul lânga altul, car tiere-dormitor, in locul frumoaselor cartiere de case de odinioara, inecate in flori si verdeata.
Exemple sunt multe, asa cum este zona Neagoe Voda, ca tierul Nord, dar si pe strada Alecu Russo.”
Nicolae Arama, un batrân in vârsta de 87 de ani, locuitor in Cornisa



El mai spune ca de la intersectia Stadionului cu Alecu Russo si pâna spre Milcov, erau multi mici mestesugari, intre care unul care repara biciclete, altul cu incaltamintea, cu remaiatul. La o casa, locuia o femeie care din huste facea un bors acru si bun de veneau gospodinele de peste
tot sa cumpere de la ea, cu 25 de bani litrul. S-a dezvoltat o mica zona comerciala acolo, iar, prin anii ‘70, a aparut si complexul comercial aflat acum in paragina.

La etaj, erau raioane de incaltaminte, confectii si tricotaje, o librarie si un magazin de jucarii, jos, era o alimentara bine aprovizionata, un debit de tutun si ziare, o cofetarie, iar, in afara, era un aprozar si o piata pentru tarani. Zona fremata de viata. „La cutremurul din 1990, cel de noaptea, tot ce era in alimentara, mai ales borcanele, ca erau pline rafturile de ele, s-a facut praf. Apoi au privatizat comertul pe bucati, pe etaje, pe raioane si, in scurt timp, totul a
murit. Acum, sunt numai baruri si restaurante, iar in complexul comercial dorm boschetarii. S-au schimbat mult lucrurile,” a mai explicat Nicolae Arama.

Reabilitarea blocurilor ramâne prioritara

La capitolul reabilitare termica a blocurilor, locatarii de pe strada Alecu Russo solicita municipalitatii bacauane sa fie prinsI si ei in program. “Fiecare si-a izolat locuinta dupa posibilitatI, insa, ce a ramas in urma nu este deloc estetic. Nu vedem altceva decât fatade peticite. Acum este clar. Cine a avut bani si-a izolat locuinta, cine nu, a ramas la mila autoritatilor. Ar trebui sa se gaseasca totusi o solutie pentru toata lumea. Tuturor ne place sa fie blocul ingrijit sI sa avem in case confortul dorit”, declara Tereza Husanu.

In schimb, locuitorii blocului nr. 126 de pe strada Milcov se declara multumiti de ce a facut Primaria Bacau pentru ei, la capitolul reabilitare termica. “Este cel mai bun lucru care ni s-a intâmplat. Suntem multumiti din punctul asta de vedere. S-a facut proiect, oamenii din asociatia de proprietari s-au miscat repede si ne-am trezit deodata cu schelele pe bloc. Au fost schimbate geamurile si reabilitata fatada. Acum, odata cu reabilitarea strazii Milcov, speram sa fie montate in zona si niste banci pentru noi, unde, sa ne putem odihni si sa mai schimbam o vorba cu vecinii, spune Maria Curea, locatara.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri