În fiecare an, pe 23 aprilie, este o zi memorabilă în însorita Barcelona, datorită sărbătorii lui Sant Jordi (Sfântul Gheorghe) ce cauzează o adunare foarte mare de oameni și un extaz nemărginit.
În perfectă suprapunere cu Ziua Internațională a Cărților, sărbătorită peste tot în lume, catalanii din această zonă onorează festivalul lui Sant Jordi după o tradiție foarte veche – fetele primesc trandafiri de la băieți, iar băieții, cărți, de la fete. Desigur, nu este o regulă, în zilele de azi oricine este liber să achiziționeze sau să primească din amândouă. Este o armonioasă combinație între cultură și romantism tipic Spaniei.
Afară, a fost o aglomerație aparte, uneori sufocantă, dar compensată de faptul că atât de mulți oameni au ieșit la plimbare special pentru cărți și trandafiri. Pe străzi, precum La Rambla, Paseo de Gracia, Paseo de Sant Joan și Rambla de Cataluña, toate standurile sunt pline ochi de cărți scrise în limba spaniolă, aranjate și expuse frumos pentru cetățenii catalani sau pentru turiști.Din proprie experiență, vă pot asigura că, dacă alegeți vreodată să vizitați Spania în acel moment al anului, nu veți fi dezamăgiți! Dacă porniți la o vânătoare de comori – sau mai curând, de cărți – veți găsi destule volume și în alte limbi.
Conform legendei urbane, tradiția de 23 aprilie, împreună cu Sant Jordi, datează de câteva sute de ani, atunci când presupușii dragoni ar fi dăinuit peste pământurile Spaniei. Aceștia au făcut un târg cu oamenii, și anume să fie sacrificată câte o tânără pe lună, în așa fel încât să nu mănânce întreg orașul. Iar acestea erau trase la sorți. Timpul a trecut, iar la un moment dat a fost aleasă aleatoriu chiar prințesa Barcelonei, iar când aceasta era pe cale de a fi luată, Sant Jordi a apărut triumfător pe un armăsar alb ca luna, a salvat prințesa și a răpus dragonul. Din sângele acestuia, băltind pe străzi, răsare un trandafir. Jordi ia acel trandafir și i-l înmânează prințesei – de aici revenind obiceiul băieților de a oferi trandafiri fetelor, în această zi de sărbătoare.
În cazul în care nu v-ați decis ce destinație să alegeți pentru următoarea vacanță, vă sugerez să adăugați Barcelona sau orice alt oraș din Spania pe listă! Cu obiceiuri și tradiții autentice, cu trecutul încărcat de momente înfloritoare și povești unice în lume, acest loc vă va strecura un strop de magie în suflet!

Daria Apalane, clasa a VII-a, Școala „Miron Costin”, elevă la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE