20 mai 2024
Top StoryCârpe la vânzare, pe rafturile comercianților de second - hand: VIDEO

Magazine de îmbrăcăminte uzată, închise de Protecția Consumatorilor

Cârpe la vânzare, pe rafturile comercianților de second – hand: VIDEO

45 de tone de îmbrăcăminte și încălțăminte second – hand vor ajunge la crematoriu. Marfa, provenită din Anglia, Olanda și germania, era vândută de doi comercianți de produse purtate sau uzate din Bacău. S-a constat că mărfurile erau, în realitate, niște cârpe prezentând numeroase neconformități, de neacceptat de legislația în domeniu.
Unii comercianți, din dorința de a câștiga cât mai mult, din orice și cu orice preț, aduc în circuit tot felul de produse care nu îndeplinesc nici pe departe condițiile minime pentru a fi cumpărate. Este și cazul comerțului cu produse uzate, la mâna a doua, cândva la mare căutare printre clienții de la noi, în special cei cu posibilități financiare reduse.

Zdrențe și pantofi scâlciați sau tociți în tălpi

Comerțul cu produse second – hand a căpătat ceva avânt după încheierea perioadei de pandemie, dar mai ales odată cu instalarea crizelor care au subțiat portofelele populației. Mizând pe acest fapt, comercianții de îmbrăcăminte și încălțăminte uzate au scos la raft tot felul de zdrențe, în încercarea de a scoate bani de pe urma acestora. Din fericire, autoritățile de control au rămas atente la situația din comerț, arătând că, în ciuda deficitului de personal, măcar încearcă să facă față comercianților necinstiți. Astfel, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bacău anunță că a luat la verificat firmele care comercializează în tot județul produse de îmbrăcăminte second – hand, inclusiv jucării.



În urma verificărilor, au fost depistați doi operatori economici cu grave abateri de la prevederile legale în vigoare, respectiv SC E-OS IMPEX SRL, care deține un depozit de haine vechi, în zona Izvoare, și SC EMILY COMPANY SRL, cu sediul în Hunedoara, proprietar al magazinului „Avantaje”, din zona intersecției cu drumul spre aeroport. Mai exact, s-a constatat că operatorii economici verificați nu aveau certificat de curățare, dezinfecție și dezinsecție sau au prezentat un certificat fără a se menționa tipul operațiunii realizate.

În plus, pe lângă faptul că toate produsele erau așezate de-a valma, fără a fi aranjate pe loturi, sortate în funcție de gradul de uzură, așa cum cere legea, comercianții nu aveau nici o evidență lunară scrisă, cu intrările și ieșirile de articole de îmbrăcăminte purtată sau uzată.

„La verificarea sacilor, prin sondaj, au fost găsite produse rupte, pătate, degradate, necurățate. În plus, produsele second – hand erau depozitate direct, pe pavimentul necurățat, într-o încăpere cu igrasie, cu o instalație electrică deteriorată – prize rupte, cabluri libere etc. – în preajma sacilor de plastic cu obiecte de îmbrăcăminte”, ne-a transmis Adrian Roșca, comisar șef adjunct la CJPC Bacău. Totodată, nu s-a putut identifica dacă marfa existentă la comercializare face parte dintr-un anumit lot, astfel încât a fost imposibil de stabilit, în mod cert, dacă documentul prezentat se referă la marfa existentă în magazin, la momentul controlului.

În aceste condiții, cei doi comercianți găsiți în neregulă au fost sancționați cu amendă, totalizând 25.000 lei, plus un avertisment. Complementar, întrucât întreaga marfă găsită prezenta numeroase neconformități care nu ar fi permis comercializarea lor, comisarii Protecției Consumatorilor au decis retragerea de pe piață a 45 tone de articole de îmbrăcăminte, în valoare de 388.000 lei. „Îmbrăcămintea din magazine a fost sigilată în mașini și trimisă la depozitul central din Hunedoara al firmei de second – hand, unde autoritățile din zonă vor lua decizia care se impune”, au precizat reprezentanții Protecției Consumatorilor Bacău.

Marfa din magazine, deșeuri care trebuie distruse

Pe lângă retragerea de pe piață a produselor considerate periculoase și trimiterea acestora către depozitul central al firmei care le comercializa, comisarii CJPC Bacău au mai decis să sigileze magazinele găsite în neregulă. În plus, pe fir au mai intrat și angajații Gărzii de Mediu. „Din punctul nostru de vedere, aceste produse sunt, de fapt, niște deșeuri. Prin urmare, pe lângă faptul că nu pot fi în niciun caz comercializate, nici nu pot fi aruncate oriunde, la tomberon, sau arse în curte, întrucât se produce poluare. Trebuie să existe un contract cu o firmă care se ocupă cu distrugerea lor în condiții de siguranță.

Cel mai probabil, și aceste produse vor fi distruse, dacă și garda de Mediu va decide acest lucru, la o firmă specializată în astfel de operațiuni”, a mai spus șeful Protecției Consumatorilor Bacău. De reținut că acțiunile de verificare a comercianților de produse second – hand nu se vor opri aici, ci vor continua cel puțin până la finalul anului, în ecuație intrând toate tipurile de articole folosite, de la îmbrăcăminte și încălțăminte, la jucării, pneuri din cauciuc, electrocasnice sau electronice etc.

Potrivit legislației în domeniu, articolele de îmbrăcăminte second – hand pot fi comercializate sau donate numai dacă au fost curățate și dezinfectate anterior. Fiecare lot de astfel de articole trebuie însoțit de un document care să certifice faptul că au fost efectuate operațiunile de curățare, dezinfecție și dezinsecție. Documentul trebuie să cuprindă datele persoanei fizice sau juridice care care a făcut aceste demersuri, tipul operațiunilor și data la care au fost efectuate, precum și denumirea produselor de dezinfecție și dezinsecție folosite. În caz contrar, articolele fără certificat de dezinfectare vor fi considerate deșeuri periculoase și retrase de pe piață. Totodată, cei care introduc pe piață astfel de produse au obligația de a le sorta, în fiecare lună, în funcție de gradul de uzură, astfel încât marfa neconformă să nu poată ajunge la vânzare. Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 30.000 lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri