24 aprilie 2024
EconomieCarom sta pe un butoi cu pulbere

Carom sta pe un butoi cu pulbere

In asteptarea verdictului ce va fi dat de justitie, salariatii Carom sunt convinsi ca se doreste falimentarea societatii. Nimeni nu intrevede, deocamdata, o solutie clara, care sa garanteze continuarea activitatii. Pericolul declansarii unor miscari sociale violente este prezent mai mult ca oricand, in conditiile in care spectrul unui nedorit faliment se profileaza, amenintator,

la orizont.

O sedinta cu &#8222pistolul la ceafa”



Sedinta de vineri, 19 august, a Consiliului de Adminstratie de la Carom s-a desfasurat sub semnul ingrijorarii pentru soarta combinatului. Din cauza unei datorii totale de aproape 9.000 miliarde lei (vechi), societatea a intrat in procedura de reorganizare judiciara a activitatii. Chiar daca planul de reorganizare nu a fost inca definitivat, administratia face eforturi pentru finalizarea lui inainte de desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor, din 7 septembrie. O zi mai tarziu a fost programata adunarea creditorilor, care va trebui sa se pronunte si ea asupra continutului planului de reorganizare a activitatii economico-financiare. Adevarata dificultate pentru Carom este, insa, alta. Chiar daca planul va fi aprobat de judecatorul sindic, iar datoriile catre stat vor fi convertite in actiuni, ramane deschisa problema investitorului dispus sa achizitioneze pachetul de actiuni rezultat prin conversie. Deocamdata, in privinta viitorului SC Carom nu exista semnale foarte clare, fapt ce este de natura sa tensioneze si mai mult atmosfera.

Butoiul cu pulbere

Ingrijorarea salariatilor nu mai cunoaste limite, mai ales dupa ce sefii de sectii si sectoare le-au spus ca nu se intentioneaza decat pastrarea partii producatoare de benzine. &#8222Practic, salariatii stau pe un butoi cu pulbere. In eventualitatea in care se va primi o decizie de incetare a activitatii, eu nu imi asum responsabilitatea pentru ceea ce ar putea sa se intample. Nu exista nici un semnal clar in privinta noastra, totul pluteste in bezna. Am avut, pe 10 august, o intrevedere la Bucuresti cu cei din conducerea Balkan Petroleum, iar domnul presedinte Iancu mi-a spus ca nu vede alta solutie pentru Carom, decat falimentul. Nu stiu de ce nu se gaseste si pentru noi o solutie viabila, asa cum s-a gasit pentru Rafo”, ne-a declarat liderul sindical, Vasilica Udrea.

Desi pe 17 august era programata repornirea fabricatiei de cauciuc sintetic, operatiunile tehnice au fost amanate, in ciuda faptului ca exista materia prima necesara. Angajatii din acest sector sunt convinsi ca semnalul negativ a venit chiar de la patronul Marian Alexandru Iancu si ca acesta nu este interesat de productia de cauciuc.

Memorii peste memorii

Conducerea sindicatului CAROM a intocmit si expediat, pe adresa institutiilor statului, numeroase memorii prin care a atras atentia asupra situatiei societatii si asupra efectelor negative in plan social, generate de o eventuala intrare in faliment. Au primit astfel de memorii, primul ministru, ministrul de finante, ministrul industriei, presedintele Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si chiar presedintele Traian Basescu. Prin aceste memorii s-a solicitat si intrevederi cu institutiile abilitate pentru a fi discutata in amanunt situatia existenta la CAROM. Salariatii isi pun intrebarea cum de s-a ajuns in aceasta situatie limita, din moment ce a existat un contract de privatizare care stipula realizarea de investitii, singura cale capabila sa conduca la revigorarea combinatului. Dorinta patronatului, de a pastra doar un anumit sector, de pe urma caruia se poate castiga foarte bine si de a le lasa de izbeliste pe celelalte nu este agreata de sindicat. &#8222Punctul meu de vedere este foarte clar. Mesajul pe care l-am transmis si Consiliului de Administratie este urmatorul : ori toata lumea, ori nimeni”, ne-a mai precizat Vasilica Udrea. Liderul sindical este convins ca la nivel central nu se cunoaste importanta Carom si nici nu a fost evaluat, in nici un fel, impactul unei eventuale inchideri a societatii. Mai mult decat atat, incetarea activitatii Carom ar putea conduce la mari blocaje si in functionarea Rafo, pentru ca utilitatile, oxigenul si azotul rafinariei, sunt luate de la Carom. Ca sa nu mai vorbim ca o eventuala inchidere a Carom-ului ar pune in pericol de faliment peste 30 de societati comerciale, care au o colaborare directa cu societatea noastra. In conditiile date, viitorul a peste 20.000 de angajati de la aceste societati este serios amenintat de pericolul somajului.

Restructurari inutile

Cele cateva etape de restructurare prin care a trecut Carom Onesti, din 1997 si pana in prezent s-au dovedit a fi doar solutii temporare, care nu au asigurat nici solvabilitatea societatii, nici linistea salariatilor. Lipsa unor investitii care sa conduca la scaderea cheltuielilor de productie si la relansarea unor fabricatii traditionale a condus societatea la situatia de astazi. Viitorul se traduce prin gasirea unui investitor capabil sa-si asume raspunderea gestionarii unei activitati in conditii de rentabilitate. Daca va fi gasit acest investitor sau nu, ramane de vazut. Potrivit unor specialisti in materie, Carom ar avea nevoie de circa 100 milioane de dolari, pentru a se alinia la standardele acceptate in lumea producatorilor de cauciuc sintetic.

Ramane ca, pana pe 26 septembrie, cand se va decide soarta societatii la Tribunalul Bacau, actionariatul impreuna cu actualii guvernanti sa gaseasca o solutie viabila, alta decat falimentul.Scris de Catalin BUZINCHE

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri