29 aprilie 2024

Carol

Despre un admirabil inginer pomicultor vreau eu să scriu aici, nu despre vreun Carol celebru ca rege, ca actor, ca medic etc., dintre cei care s-au impus prin faptele lor în istorie. Eu vreau să scriu despre inginerul Soos Carol, cel care a făcut și el un fel de istorie, în pomicultură, pentru că și-a dedicat o bună parte din viață unei excepționale livezi de meri în comuna Târgu Trotuș.

Pe Soos Carol, cu rădăcini în etnia maghiară, un om cu extraordinare calități umane, l-am cunoscut cu peste 40 de ani în urmă chiar în livada pe care se străduia să o scoată din brazdă, adică exact atunci când plantase puieții de măr înalți de numai o palmă-două. Auzisem de lucrarea lui și am fost să o văd cu ochii mei, să scriu despre ea. Era prin 1981. Puieții au crescut, de atunci, și în pământul unor cooperatori din comuna de pe malul Trotușului, dar și în inima și sufletul lui Carol și a minunatei sale soții, Maria, care ținea contabilitatea noii ferme. Însă pomii au prins rădăcini și în inima mea și, când am mai avut ocazia, am trecut să-i mai văd în livadă. Cu Maria și Carol m-am întâlnit însă de mai multe ori, pe la unele evenimente.

Carol era un suflet mare, un suflet bun. Un om de toată isprava și, repet, un profesionist de clasă în domeniul lui. Era o plăcere să stai de vorbă cu el, să vezi cum te respectă, să-i simți catifeaua sufletului.

Livada de meri din Târgu Trotuș era, în 1981, a doua plantație superintensivă de pomi din țară, pe 53 de hectare. După 1990 a devenit, ca peste tot, societate comercială, Fructoprod. Finanțarea ei a venit chiar de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar materialul săditor a fost importat din Bulgaria, cu trei soiuri de măr și acum actuale. Plantația avea și sistem de irigare.

Parcă îl văd și acum pe Carol cât de preocupat era de soluții pentru depozitarea merelor și cum nu s-a lăsat până nu a construit acolo un depozit modern. Era om de acțiune, om hotărât, gândea și făcea.

Cu mare tristețe am aflat, însă, acum câțiva ani, că prietenul Carol nu mai era printre noi. S-a stins după ce și-a pierdut incredibil fiul aflat în ascensiunea vieții.

Zilele trecute, dintr-un microbuz care mă ducea spre Slănic Moldova, la colțul aleii care pleacă din drumul național spre ferma Fructoprod am văzut numele ei: „Ing. Carol Soos”. Nu știam că străzile comunei poartă și nume ale oamenilor mari ai ei. Parcă chiar l-am revăzut, atunci, pe inginerul pomicultor și l-am salutat cu toată condescendența mea! Carol este și cetățean de onoare al comunei, din 2007, alături de alți doi importanți concitadini, istoricul Alexandru Artimon și cântărețul francez Ramon Tavernier.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri