Într-o lume atât de agresiva, invadata de urât, de dizgratios, un scurt popas într-o expozitie frumoasa, senina si calda este o adevarata binefacere. O astfel de expozitie, unitara si bine articulata, este cea apartinând Tamarei Antal, care ne invita la Galeria Noua a Filialei Bacau a U.A.P. sa-i vedem tapiseriile si desenele concepute în vremea din urma. Tamara Antal este un om delicat si discret, care munceste mult înainte de a iesi în public spre a-si face cunoscute cautarile si împlinirile.

Dar fiecare expozitie care-i poarta semnatura demonstreaza talent, imaginatie, ingeniozitate, cât si o buna stapânire a mestesugului. Creatia ei este foarte interesanta si pentru ca artista a explorat spatii exotice, tarâmuri îndepartate din Africa, luând contact cu un alt tip de civilizatie, de cultura, cu o simbolistica aparte, dar si cu altfel de lumina, cu altfel de culori.

Artista a stiut sa asimileze în mod personal aceste experiente noi, topindu-le în arta ei care a capatat adâncime si un plus de mister. Lucrarile expuse recent sunt tapiserii „impâslite”, dupa cum denumeste plasticiana tehnica sa de lucru, si desene, în multe dintre acestea fiind reluate teme si motive deja cunoscute din creatiile anterioare, cum ar fi tema „urmei”.

PUBLICITATE

Regasim imaginea expresiva a unor talpi, a unor pasi, semne în spatiu si în timp de neuitare, depozite de memorie. Dar si forme noi, surprinzatoare si pline de sugestii. Am zabovit mult cu privirea asupra unei tapiserii înfatisând o stilizata clepsidra, lucrarea având o superba cromatica. Iar în tapiserie, culoarea este esentiala, la capitolul acesta artista semnând o reusita totala.

Expozitia ei este o încântare pentru ochi, culorile fiind subtil combinate, cu rafinament, iar dialogul vizual dintre lucrarile textile si desene este unul menit sa înlesneasca o mai buna comunicare cu privitorul. Tapiseriile însufletesc spatiul galeriei si simti nevoia sa le atingi, ca sa le mângâi, preluând din caldura, din linistea si energia lor binefacatoare. Tamara Antal se afla într-un moment benefic de creatie, remarcabila fiind dimensiunea spirituala a artei sale.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ