Carmen Poenaru (artist plastic), prof. dr. Mihai Pastragus - critic de arta si Mariana Popa, director al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, la vernisajul expozitiei “Rezonanta culorii”.

E cât se poate de clar. Dincolo de plăcuta înfățișare de minionă a pictoriței Carmen Poenaru se ascunde o forță. Cine o cunoaște îndeaproape știe ce energie debordantă, ce vitalitate, câte planuri de viitor, câte noi proiecte are Carmen mereu, împlinite cu o voință și o putere de muncă ieșite din comun. Astfel că, la sfârșitul săptămânii trecute ne-a invitat la o nouă personală, nu le mai număr, pentru că sunt prea multe și le-am pierdut șirul. Cert este că am văzut ceva nou, o altă poveste artistică în care pictorița s-a lăsat prinsă, împărtășind-o și privitorilor. Tema aleasă de astă dată este una abstractă ( artista lucrează urmărind anumite subiecte, teme, reunite în serii, în cicluri de creație) și se intitulează „Rezonanța culorii”.

În spațioasa Galerie Alfa, lucrările artistei, cele mai multe de mari dimensiuni, îl copleșesc pur și simplu pe vizitator cu o foarte tonică dezlănțuire cromatică. Sunt culori tari, acrilice, iar pânzele poartă numele de Ritm, Structuri, Reflexii, Dinamică, Armonii calde, Rezonanță, Vibrații, trimițînd la muzică. Artă despre care avangardiștii spuneau că se află într-o strânsă concordanță cu pictura. Kandinski, Delaunay, Paul Klee, ca să amintesc doar câteva nume mari, au fost seduși de muzică, mai cu seamă de modernele sonorități atonale, de disonanțele din operele lui Schönberg, pe care voiau să le transpună în pictură.

Și la Carmen Poenaru influența muzicii este una profundă, ea reușind să construiască adevărate peisaje sonore. Din pânzele ei parcă se aude sunetul culorii, care transmite stări, sentimente, o bogată lume lăuntrică. E un dialog vizual pur, netulburat de niciun pasaj narativ. Doar tensiunea spirituală primează, una plină de acute, emoționante vibrații.

PUBLICITATE

Cuceritoare în această amplă expoziție sunt naturalețea, spontaneitatea gestului pictural, pulsația materiei colorate, alternanța de tonuri saturate cu acelea transparente, arpegiile și incantațiile pe care ai senzația că le auzi privind un complex și uimitor spectacol plastic. În generația ei, Carmen Poenaru, care deținde și un bogat palmares, creația ei fiind încununată cu importante premii, este o voce puternică și autentică, o personalitate plurivalentă, spectaculoasă, carismatică. E o vedetă, în sensul bun al cuvântului, care deține secretul unei perpetue reinventări, oferindu-ne mereu noi și noi surprize plăcute.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ