Doua recente expozitii, una de pictura, alta de grafica, sunt si doua invitatii de a intra în niste spatii de cultura diferite, cu o configuratie aparte. Silvia Tiperciuc expune la Galeriile Karo (antichitati si arta) încântatoare peisaje si naturi statice, unele datând chiar din vremea studentiei. Sunt privelisti din Iasi, admirabil surprinse pe pânza, sunt apoi peisaje din locuri cu o anumita încarcatura pentru artista, Tescani, Cimislia, Vatra-Dornei, vegetatie luxurianta în lucrarile cu gradini, miniaturi delicate cu flori de mar, de maces, dar si un expresiv autoportret al acestei pictorite de talent, care îsi construieste, cu rabdare si consecventa, propriul drum în arta.

Nu neaparat diversitatea tematica o intereseaza pe Silvia Tiperciuc în demersurile sale, ci mai curând constanta si profunzimea analizei. Artista încearca sa atinga un echilibru între culoare si forma, sensibilitate si concept, reusind sa închege un discurs coerent plastic si sa fie personala, expresiva. Expozitia ei actuala de la Karo (un loc frumos, pe care merita sa-l vizitati) e una senina, reconfortanta, oferind un prilej de delectare vizuala si de placuta reverie.

Provocatoare, si cu un aer de prospetime juvenila, asa arata personala lui Sergiu Georgian Mazerschi de la Galeriile „Ion Frunzetti”, pe care ar fi bine sa nu o ratati. Lucrarile sale, cu un ce subversiv, au un impact puternic asupra privitorului, puterea de a te însoti, urmarindu-te, insinuându-se în memorie. Grafica pe care o practica este una influentata de benzile desenate, de estetica proprie culturii urbane, de graffiti, în fine, de polivalentul limbaj tehnic al artei contemporane, cu noile ei mitologii.

Amen este genericul expozitiei lui Sergiu Mazerschi, o afirmatie puternica, un adevar care-i apartine. Tânarul profesor (mi-a placut ca, la vernisaj, au fost o multime de elevi de-ai sai, de la Colegiul de Arta „George Apostu”, dar si colegi, profesori) e foarte deschis, comunicativ, pastrându-si parca o adolescenta prelungita, si e dispus sa stea de vorba cu oricine are ceva de spus despre ceea ce face el. E curios sa auda pareri, sa schimbe impresii.

Dar, mai presus de toate, e un bun si serios profesionist, un desenator excelent (care declara ca-i place cel mai mult sa deseneze, de când era copil, si asta se vede cu prisosinta în lucrarile sale, extrem de vii si nuantate, ironice, poetice, etc.), stapânind dificilele tehnici ale graficii, este, cu siguranta, un nume de care vom mai auzi.

In imagine: Si gardul viu al Televiziunii Române a servit drept simeza pentru Sergiu Georgian Mazerschi. (foto: Mihai Constantin)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ