Carmen Dan a anunţat luni că a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

“Mi-am depus mandatul. Nu voi cere colegilor mei nimic. Plec cu fruntea sus din fruntea Ministerului de Interne. Înţeleg din cauză că nu mi-am făcut treaba. E o decizie politică”, a spus Carmen Dan.

“Înțeleg că nu intră în discuție niciun criteriu de neperformanță. E o decizie politică, iar eu respect deciziile. Am avut o discuție și referitoare la presiunea străzii. Acum un an nu ne-a deranjat, ne deranjează acum. Mă aștept să ia act de demisia mea. Acum am discutat cu premierul. Demisia e un gest unilateral.

Nu sunt emoționată decât în măsura în care am investit în acest minister și sper să rămână în topul încrederii Ministerul de Interne. Plec cu fruntea din MAI. Nu am să cer nimic de vreme ce mi-am depus mandatul. Deci nu va fi nevoie să fie un vot”, a declarat Carmen Dan, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național PSD.

Întrebată dacă PSD a cedat în faţa lui Klaus Iohannis care a cerut schimbarea sa, Carmen Dan a răspuns: “Cred că da”.

Carmen Daniela Dan s-a născut la 9 octombrie 1970, în București și a absolvit în 1989 Liceul de filologie–istorie „Zoia Kosmodemianskaia” din Capitală. În iulie 2000 și-a dat licența în drept la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, după ce a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică din București, forma de învățământ „fără frecvență”. În 2004 și-a luat diploma de masterat în managementul afacerilor publice europene la Academia de Studii Economice.

Între septembrie 1990 și iulie 1996, Carmen Dan a fost secretară la Școala generală nr. 3 Videle, iar în perioada martie–septembrie 1990, a fost secretară la Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN). Din noiembrie 2001 până în iulie 2002, a deținut funcția de front desk teller la Raiffeisen – Agenția Videle, iar din iulie 1996 până în noiembrie 2001, a fost referent la Banca Agricolă, Agenția Videle. Din decembrie 2010 până în iunie 2012 a fost director executiv la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al Județului Teleorman din cadrul Consiliului Județean, iar din iulie 2002 până în decembrie 2010, Carmen Dan a fost consilier juridic la Serviciului Juridic și Contencios din același Consiliu Județean.

Activitate politică

În perioada 15 iunie 2012–13 martie 2014, a fost subprefect al județului Teleorman, devenind ulterior prefect. La alegerile din 11 decembrie 2016, Carmen Dan a fost aleasă senator de Teleorman, ulterior fiind votată președinte al Comisiei Juridice din Senat. La 3 ianuarie 2017, Carmen Dan a fost propusă ministru al Afacerilor Interne în Cabinetul Sorin Grindeanu, fiind învestită în funcție la 4 ianuarie 2017. La 14 iunie 2017, și-a înaintat demisia din funcție, alături de majoritatea membrilor Cabinetului Sorin Grindeanu. La 21 iunie 2017, Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură. La 28 iunie 2017, Carmen Dan a fost propusă ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Mihai Tudose, fiind învestită în funcție la 29 iunie 2017. La 15 ianuarie 2018, Mihai Tudose și-a înaintat demisia din funcția de prim-ministru al României, după retragerea sprijinului politic în cadrul Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD. Carmen Dan a fost învestită pentru a treia oară în funcția de ministru al Afacerilor Interne pe 29 ianuarie 2018, în Guvernul Viorica Dăncilă.