La numai patru zile după ce a prelungit starea de alertă și regulile care trebuie respectate, Guvernul a modificat documentul și a decis să relaxeze măsurile luate îpotriva COVID.

Astfel, de pe 15 mai, se elimină restricțiile privind portul măștii în spațiile deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în târguri, stații, mijloace de transport în comun, la locul de muncă.

Se elimină restricțiile privind cirucația pe timpul nopții a persoanelor dar restaurantele trebuie să se închida la ora 24.00.

Premierul Florin Câțu a anunțat că la competițiile sportive în spații deschise sunt admise doar persoanele vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la completarea schemei de vaccinare, test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau test antigen negativ nu mai vechi de 24 de ore. Nu se pot ocupa decât 25% din locuri.

Tot primul ministru a anunțat că festivalurile și concertele sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii. Au acces numai persoanele vaccinate complet, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, rezultat negativ pcr nu mai vechi de 72 de ore, antigen nu mai vechi de 24 de ore si doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Sălile de sport pot fi deschise fără a depăși 50 la sută din capacitate unde incidența cumulată la 14 zile mai mică sau egală cu 3 la 1000 de locuitori, cu suprafață 7 metri pătrați pentru fiecare persoană. Premierul a precizat că se admit doar persoanele vaccinate.

De la 1 iunie se vor adopta și alte măsuri.PUBLICITATE