25 aprilie 2024
OpiniiEditorialCare-i chichirezul circului?

Care-i chichirezul circului?

Traim zilele unui circ politic de poveste. Dupa cum vedeti, scenariul si regia acestuia n-au nimic de-a face cu doctrinele de partid sau cu strategiile economice. Atunci, care-i chichirezul, care-i rostul acestuia? Un amic suedez, crucindu-se de ceea ce se intâmpla cotidian in România, nu doar acum, mi-a dezlegat misterul. Atunci când i-am spus care sunt veniturile si facilitatile unui parlamentar/guvernant român, a tinut sa-mi ofere informatii si despre drepturile alesilor/numitilor suedezi. A venit rândul meu ca sa ma crucesc…

Parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de 40 de m. p. Singura lor camera tine loc de living si dormitor, spalatoria, uneori si bucataria, sunt comune. N-au menajere. Biroul unui parlamentar are cel mult 18 m. p. Demnitarii nu au secretare, masini de serviciu cu sofer.

Resedinta oficiala a premierului suedez nu depaseste 300 de m. p., nu beneficiaza de personal de serviciu. Consilierii primarilor si guvernatorilor nu sunt remunerati. Doar parlamentarii care lucreaza la elaborarea legilor primesc salariu. Parlamentarii care au domiciliul in provincie nu primesc bani in plus pentru costurile suplimentare din Capitala, nu au asistenti/consilieri platiti in provincie, ca la noi. Atunci când se intâlnesc cu alegatorii, folosesc bibliotecile publice, sediile partidelor, nu au spatii special inchiriate pentru aceste activitati.

Politicienii suedezi nu se bucura de nicio imunitate. Orice abatere de la normele legale si morale este platita scump. Mona Sahlin, de pilda, vicepremier, a cumparat o ciocolata si alte câteva obiecte personale cu un card guvernamental, dar si-a platit gestul cu pierderea postului, demisia din functia de lider al partidului si compromiterea carierei politice.

Orice cetatean suedez are dreptul de a verifica actele contabile ale guvernului, cheltuielile politicienilor. Functionarii sunt obligati sa puna la dispozitia cetateanului corespondenta zilnica si e-mail-urile oficiale ale primului ministru.

Licitatiile publice n-au niciun secret. Unul dintre rapoartele publice ale primului ministru a vizat inclusiv prânzul pe care acesta l-a luat impreuna cu presedintele Bancii Centrale (ce-au mâncat, ce-au baut). Gânditi-va la privilegiile deşănţate ale demnitarilor noştri lipsiti de demnitate! Acum, parca pricem mai bine care-i chichirezul circului politic al acestor zile, nu-i asa?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri