Care e problema cu Ierusalimul

Anunțul președintelui Donald Trump cum că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului și-și vor muta ambasada în acest oraș a aprins spiritele nu doar în Orientul Mijlociu, ci și în alte părți ale mapamondului.

Dar, de ce se agitată atâta lume într-o problemă aparent minoră? Pentru că, nu-i așa?, decizia de a stabili care oraș este capitala unei țări aparține țării respective! De ce majoritatea statelor nu recunosc Ierusalimul drept capitală și-și păstrează ambasadele la Tel Aviv?

Problema cu această chestiune este că nu-i atât de minoră precum pare. Ierusalimul a primit statutul de oraș internațional din partea ONU, după războiul israelo-arab din 1948-1949.

Partea de vest a orașului se afla sub control israelian, iar cea de est, sub controlul forțelor iordaniene. După războiul de șase zile din 1967, partea de est este ocupată de israelieni iar în 1981, Ierusalimul este declarat capitală a statului, însă acest lucru nu a fost recunoscut nici de statele arabe și nici de majoritatea statelor din restul lumii din cauză că rezoluția ONU încă mai era valabilă.

Din acest motiv, mișcarea președintelui Trump este destul de periculoasă pentru procesul de pace din regiune. Extremiștii au primit vestea cu multă bucurie, însă atât mișcarea pentru drepturile omului B’Tselem, cât și evreii ultraortodocși s-au declarat împotrivă și au avertizat că vor exista consecințe.

Neturei Karta – o organizație a evreilor ultraortodocși care se declara anti-zioniști – i-a cerut lui Trump să-și reconsidere poziția. Atitudinea organizației e de înțeles în contextul în care militează pentru desființarea statului Israel considerând că, de la distrugerea Templului, în urmă cu 2.000 de ani, Dumnezeu le-a interzis evreilor să-și mai constituie un stat.

«De la anexarea Ierusalimului de Est în mod ilegal în 1967, Israelul nu a recunoscut niciodată drepturile palestinienilor care trăiesc acolo și nici nu i-au tratat că fiind egali. Anunțul lui Trump nu schimbă faptul că o mare parte a Ierusalimului este un teritoriu ocupat, în care locuitorii sunt privați de drepturi politice. Aceasta este realitatea care trebuie să se schimbe», a reacționat B’Tselem într-un comunicat oficial.

Cehia deja a anunțat că recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, în vreme ce Uniunea Europeană a spus că nu o va face. Situația se complică, deci, nu doar în Orientul Mijlociu, unde palestinienii încep să reacționeze, ci și la nivel internațional.

Problema Palestinei este discutată serios la nivelul UE, o mișcare de boicot a produselor israeliene fiind în plină desfășurare. La rândul său, Israelul a interzis accesul în țară al unor politicieni europeni care s-au pronunțat în favoarea palestinienilor.

Rămâne de văzut cum va reacționa România.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"