La Casa Judeteana de Sanatate vin zilnic asigurati pentru a se interesa de cardul national / foto: Ioan Bisca

„Cardul national de sanatate al baiatului meu a fost emis cu prenumele eronat. L-am refuzat inca de la inceput, pentru a fi recorectat de catre cei care l-au emis, iar zilele trecute am revenit la Casa de Sanatate sa vad ce s-a intâmplat. Raspunsul: nimic. Nici macar nu era desigilat plicul. Ba, mai mult, mi s-a zis ca daca vreau sa-l schimb trebuie sa platesc pentru retiparire. De ce dau eu bani? L-am gresit eu ? E corect asa? Si daca ma duc sa accesez un serviciu medical, o sa am probleme?”, ne-a declarat Daniela Dumitriu, o asigurata din Bacau.

„La mine, când am activat cardul la medicul de familie, pe codul meu numeric personal a aparut al nume. Ce sa fac? Medicul a refuzat sa mi-l activeze”, a fost sesizarea unei alte bacauance, care a sunat la noi, pe telefonul redactiei.

Retiparirea contracost a cardului inseamna 15,50 lei

PUBLICITATE

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau se confrunta cu sute de astfel de cazuri. In primul rând, ne explica reprezentantii institutiei, baza de date dupa care s-au emis aceste carduri este din 2011. In al doilea rând, sistemul national pe care se lucreaza cu aceste acte a comasat date de la Evidenta Populatiei, Politie, medici de familie.

Implicit, apar si erori. Iar acolo unde trebuie intervenit, se retipareste cardul, pe banii statului, in speta Casa Nationala de Sanatate sau Imprimeria Nationala, in maximum 60 de zile si minimum 30 de zile.

„Trebuie sa se inteleaga ca acest card national de sanatate nu este un document de legitimare, ci doar o «cheie» de intrare in sistem. Daca odata activat cardul, datele de identificare ale asiguratului sunt corecte in aceasta baza, nu este nicio problema. Se impune schimbarea doar daca apar erori de nume si de cod numeric personal. Sunt si asigurati care au dorit sa plateasca retiparirea cardului, pe banii lor”, ne-a declarat Dan Stoica, director executiv CJAS Bacau.

In toate aceste cazuri se elibereaza adeverinte inlocuitoare, valabile 2 sau 3 luni, dupa caz (907 de astfel de acte au fost deja eliberate de CJAS Bacau). In acest moment, la CJAS Bacau sunt 1.771 de solicitari de retiparire de carduri – fie pentru defecte tehnice (126), fie pentru corectare de date (598), fie pentru alte cauze. Alte 3.225 de carduri sunt inca neridicate de la CJAS de catre asiguratii care nu figureaza pe lista vreunui medic de familie. Mai mult, 183 de asigurati au refuzat cardul din motive religioase.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Eu am solicitat re-emiterea lui din ianuarie, deoarece numele de familie nu fusese actualizat. Nu am plătit nimic, dar nici adeverință nu mi s-a dat. Cardul nou nu a venit încă. Doamna de la CJAS mi-a spus ca probabil va mai dura destul de mult până se va implementa cu succes acest sistem.

  2. Ati asteptat 25 de ani sa vi se normalizeze viata si acum v-ati desteptat?? Cand veti reancepe sa ganditi normal si sa intelegeti ca uneori chiar trebuie sa aveti rabdare? Noul poate crea probleme!!

  3. Cum va permiteti sa incasati bani de la cetateni pentru cardurile gresite de firma care le-a tiparit eronat ? Aveti vreo baza legala.Eliberatile de urgenta adeverinte pana vin noile carduri cu modificarile actualizate,ca mor oamenii cu zile.

    Sper ca VETI ACTIONA CU PROMPTITUDINE.

  4. Azi am fost la CAS sa dau cardul la retiparit. Sunt casatorita din 2007 si cardul mi-a venit pe numele de d-soara. Nu e valabil, mi s-a spus.Dar trebuie sa platesc…Cuuuuum???Platesc asigurare de sanatate obligatorie, sunt deci asigurata, nu l-am tiparit eu, am toate actele pe numele de casatorie si cardul vine dupa 7 ani tot cu numele de fata si tot eu platesc????In ce tara traim….

LĂSAȚI UN MESAJ